Muffinki z białą i gorzką czekoladą
Te muffiny są mocno czekoladowe w smaku – nic dziwnego, w ich składzie jest naprawdę sporo czekolady 🙂
Ciekawostka – z tego ciasta możesz również przygotować ciastka czekoladowe!
Wystarczy uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia (w piekarniku powinny wtedy spędzić ok. 20 minut)
Składniki (na 15 sztuk):
Do rozpuszczenia:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 30 g cukru waniliowego
- 100 g śmietanki 36%
Suche składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 60 g gorzkiej czekolady w kropelkach (lub posiekanej)
- 60 g białej czekolady w kropelkach (lub posiekanej)
Przygotowanie:
W rondelku, na małym ogniu rozpuszczam masło z gorzką czekoladą i śmietanką; do rozpuszczonych dodaję oba cukry, mieszam.
Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, wlewam rozpuszczoną masę czekoladową.
Mieszam do uzyskania gęstego ciasta. Dodaję czekolady w kropelkach, jeszcze raz mieszam (można to zrobić dłonią, bo ciasto jest gęste)
Do niewielkich papilotek nakładam po ok. łyżce ciasta (60 g).
Można dodatkowo posypać ciasto czekoladą.
Muffinki piekę przez 30 minut w piekarniku nagrzanym d 180 stopni C (środkowy poziom, bez termoobiegu)
Po upieczeniu można polać muffinki gorzką lub mleczną czekoladą rozpuszczoną z odrobiną mleka lub śmietanki.