0
(0)
Muffinki z białą czekoladą
Pyszne muffinki mogą być gotowe w pół godziny, wystarczy tylko pomieszać składniki, nałożyć ciasto do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Nadziane białą czekoladą, przykryte smakowitą, słodką czapeczką na pewno przypadną większości do gustu 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki kakao
- tabliczka białej czekolady
Dodatkowo:
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 2-3 krople olejku waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypuję suche składniki i mieszam je, do drugiej mokre i szybko łączę je trzepaczką.
Mieszam szybko zawartość obu misek.
Do silikonowych foremek wlewam ciasto do wysokości 3/4, na środku każdej układam po kilka kawałków połamanej czekolady.
Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 20 minut. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem pudrem i waniliowym.
Na kilka minut przed końcem pieczenia smaruję każdą muffinkę śmietaną z cukrem.
Przepis autorski