Muffinki śmietankowe z jabłkami

Muffinki śmietankowe z jabłkami
0
(0)

Muffinki śmietankowe z jabłkami

Jak to muffinki – są szybkie i łatwe. Ciasto jest przygotowane na bazie słodkiej śmietanki, w środku znajdziecie pokrojone jabłka, więc można również dodać np. szczyptę cynamonu do smaku. Porcja ciasta wystarczyła na 10 sztuk.

Składniki (10 sztuk):

  • 1 duże jajko
  • 200 g. śmietanki 30%
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  •  łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  •  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 jabłka

Przygotowanie:

W jednej misce łączę mokre składniki: śmietankę, jajko i olej, w drugiej suche: mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia.

Suche składniki przesypuję do masy ze śmietany, jajka i oleju, mieszam łyżką do połączenia się składników.

Z jabłek wycinam gniazda nasienne, po czym kroję je w małą kostkę i dorzucam do ciasta.

Wypełniam przygotowane foremki do 3/4 wysokości, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę 25-30 minut, do suchego patyczka.

Podaję oprószone pudrem.

Przepis autorski.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.