Muffinki śmietankowe z jabłkami
Jak to muffinki – są szybkie i łatwe. Ciasto jest przygotowane na bazie słodkiej śmietanki, w środku znajdziecie pokrojone jabłka, więc można również dodać np. szczyptę cynamonu do smaku. Porcja ciasta wystarczyła na 10 sztuk.
Składniki (10 sztuk):
- 1 duże jajko
- 200 g. śmietanki 30%
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 jabłka
Przygotowanie:
W jednej misce łączę mokre składniki: śmietankę, jajko i olej, w drugiej suche: mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia.
Suche składniki przesypuję do masy ze śmietany, jajka i oleju, mieszam łyżką do połączenia się składników.
Z jabłek wycinam gniazda nasienne, po czym kroję je w małą kostkę i dorzucam do ciasta.
Wypełniam przygotowane foremki do 3/4 wysokości, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę 25-30 minut, do suchego patyczka.
Podaję oprószone pudrem.
Przepis autorski.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |