Muffinki pomarańczowe z czekoladą

Muffinki pomarańczowe z czekoladą
3.3
(3)

Muffinki pomarańczowe z czekoladą

Muffiny wymieniłabym jako jedne z ostatnich, gdyby ktoś poprosił o mój ranking pieczonych słodkości, jednak te… no te mi bardzo smakują ? Zazwyczaj te małe babeczki są dla mnie zbyt suche, jednak w tym jest cała pomarańcza, która powoduje, że środek pozostaje przyjemnie wilgotny. Są naprawdę bardzo pyszne!

Składniki (na 12 dużych muffinek):

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 średniej wielkości, słodka pomarańcza (zarówno środek, jak i skórka)
  • 4 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g gorzkiej czekolady (użyłam takiej w groszkach) plus 30 g dodatkowo do posypania z góry

Przygotowanie:

Ścieram na drobnej tarce skórkę z pomarańczy, po czym pomarańczę obieram i dzielę na cząstki. Te przekładam do naczynia do blendowania, dodaję jajka, blenduję na gładką masę.

Masło ucieram z cukrem pudrem, aż będzie białe i puszyste, po czym dodaję masę z pomarańczy i jajek, oraz jogurt. Miksuję – masa może się zważyć, ale nie należy się tym przejmować.

Dodaję obie mąki, proszek do pieczenia i wcześniej startą skórkę pomarańczową, miksuję do połączenia.

Wsypuję 200 g. czekolady (może być drobno posiekana) i mieszam łopatką.

Wykładam do papilotek po 2 łyżki ciasta, górę każdej babeczki posypuję dodatkowo czekoladą.

Piekę w 180 stopniach C ok. 35 minut (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) – najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy babeczki się upiekły.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 3.3 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.