Muffinki kokosowe

Muffinki kokosowe
0
(0)

Muffinki kokosowe

Tak naprawdę to pyszne małe bułeczki, delikatne, z kokosowym posmakiem. Stopień trudności równa się praktycznie zeru, robi się je w kilka minut, wystarczy pół godziny w piekarniku i już gotowe. Można je zamrozić w szczelnym pojemniku i mieć pod ręką w razie potrzeby (żeby po rozmrożeniu były równie pyszne jak tuż po upieczeniu, trzeba każdą zamrożoną babeczkę zawinąć w folię aluminiową i przez 15 minut piec w 175 stopniach C.)

Składniki na 12 sztuk:

Suche składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki drobnych wiórek kokosowych

Mokre składniki:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/3 szklanki pełnotłustego mleka

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej.

Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste).

Od razu przekładam ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.

Gdy babeczki wystygną, oprószam je cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.