Muffinki kokosowe
Tak naprawdę to pyszne małe bułeczki, delikatne, z kokosowym posmakiem. Stopień trudności równa się praktycznie zeru, robi się je w kilka minut, wystarczy pół godziny w piekarniku i już gotowe. Można je zamrozić w szczelnym pojemniku i mieć pod ręką w razie potrzeby (żeby po rozmrożeniu były równie pyszne jak tuż po upieczeniu, trzeba każdą zamrożoną babeczkę zawinąć w folię aluminiową i przez 15 minut piec w 175 stopniach C.)
Składniki na 12 sztuk:
Suche składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki drobnych wiórek kokosowych
Mokre składniki:
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/3 szklanki pełnotłustego mleka
Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej.
Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste).
Od razu przekładam ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.
Gdy babeczki wystygną, oprószam je cukrem pudrem.
![]() |
![]() |