Miodownik z kremem z kaszy manny

Miodownik z kremem z kaszy manny
5
(2)

Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto – klasyk. Zakochałam się w nim jakieś 30 lat temu i nic tej miłości nie ubyło. Pyszne miodowe ciasto z jeszcze lepszym kremem waniliowym przygotowanym z kaszy manny, i moim zdaniem koniecznie przełożone dżemem z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje smak.

Kochasz miodowniki? Sprawdź przepis na miodownik królewski z marcepanem, czekoladą i polewą pomarańczową.

Składniki na blachę 30×35 cm:

Ciasto:

  • 600 g. mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 200 g. masła, rozpuszczonego i przestudzonego.
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 12-15 łyżek kaszy manny
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g. masła (temperatura pokojowa)
  • ewentualnie pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

Polewa czekoladowa:

  • 150 g. gorzkiej czekolady
  • 10 łyżek śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • wiórki kokosowe do posypania ciasta

Przygotowanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam aż będzie jednolite (w końcowym etapie odrobinę podsypuję mąką).

Ciasto dzielę na 3 równe części. Wyklejam ciastem dno wcześniej natłuszczonej masłem blaszki (lub 3 blaszek, jeśli mam 3 w tym samym rozmiarze) – warstwa ciasta będzie bardzo cienka, trzeba zadbać o to, by była równomierna.

Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 20 minut.

Upieczone 3 placki pozostawiam do przestudzenia.

Po wyjęciu z piekarnika placki będą dość twarde – zmiękną pod wpływem kremu i dżemu.

Krem:

Zagotowuję mleko z cukrem waniliowym i zwykłym; do gotującego się dosypuję stopniowo kaszę – w efekcie ma powstać gęsta, jednolita masa – taka by dało się w niej postawić łyżkę. Ważne, by masę nieustannie mieszać nie dopuszczając do tego, by powstały grudki, i do przypalenia.

Ugotowaną kaszę odstawiam do wystudzenia.

Masło miksuję na gładko, i miksując dodaję po łyżce przestudzonej kaszy, aż całość się połączy w gładki krem.

Jeśli w trakcie miksowania kasza jest gęsta, dolewam po trosze śmietankę.

Złożenie:

Upieczony placek smaruję połową kremu, następnie na kremie rozprowadzam cienką warstwę dżemu porzeczkowego.

Przykrywam drugim plackiem, powtarzam czynności. przykrywam trzecim plackiem i ten polewam polewą z czekolady (rozpuszczonej z dodatkiem śmietanki w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać wrzątku).

Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi.

Miodownik smakuje najlepiej po 1 dniu spędzonym w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.