Miodownik z kremem z kaszy manny
Ciasto – klasyk. Zakochałam się w nim jakieś 30 lat temu i nic tej miłości nie ubyło. Pyszne miodowe ciasto z jeszcze lepszym kremem waniliowym przygotowanym z kaszy manny, i moim zdaniem koniecznie przełożone dżemem z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje smak.
Kochasz miodowniki? Sprawdź przepis na miodownik królewski z marcepanem, czekoladą i polewą pomarańczową.
Składniki na blachę 30×35 cm:
Ciasto:
- 600 g. mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 pełne łyżki miodu
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 200 g. masła, rozpuszczonego i przestudzonego.
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Krem:
- 1 litr mleka
- 12-15 łyżek kaszy manny
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 g. masła (temperatura pokojowa)
- ewentualnie pół szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Polewa czekoladowa:
- 150 g. gorzkiej czekolady
- 10 łyżek śmietanki 30%
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam aż będzie jednolite (w końcowym etapie odrobinę podsypuję mąką).
Ciasto dzielę na 3 równe części. Wyklejam ciastem dno wcześniej natłuszczonej masłem blaszki (lub 3 blaszek, jeśli mam 3 w tym samym rozmiarze) – warstwa ciasta będzie bardzo cienka, trzeba zadbać o to, by była równomierna.
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 20 minut.
Upieczone 3 placki pozostawiam do przestudzenia.
Po wyjęciu z piekarnika placki będą dość twarde – zmiękną pod wpływem kremu i dżemu.
Krem:
Zagotowuję mleko z cukrem waniliowym i zwykłym; do gotującego się dosypuję stopniowo kaszę – w efekcie ma powstać gęsta, jednolita masa – taka by dało się w niej postawić łyżkę. Ważne, by masę nieustannie mieszać nie dopuszczając do tego, by powstały grudki, i do przypalenia.
Ugotowaną kaszę odstawiam do wystudzenia.
Masło miksuję na gładko, i miksując dodaję po łyżce przestudzonej kaszy, aż całość się połączy w gładki krem.
Jeśli w trakcie miksowania kasza jest gęsta, dolewam po trosze śmietankę.
Złożenie:
Upieczony placek smaruję połową kremu, następnie na kremie rozprowadzam cienką warstwę dżemu porzeczkowego.
Przykrywam drugim plackiem, powtarzam czynności. przykrywam trzecim plackiem i ten polewam polewą z czekolady (rozpuszczonej z dodatkiem śmietanki w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać wrzątku).
Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi.
Miodownik smakuje najlepiej po 1 dniu spędzonym w lodówce.