Miodownik z kremem waniliowym
Miodownik z kremem waniliowym to wspaniałe, warstwowe ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach – pozwól mu tylko “dojrzeć” w lodówce przez 2-3 dni.
Składa się z kilku kruchych, miodowych placków, i doskonałego kremu budyniowego – to połączenie sprawia, że nie sposób się od tego ciasta oderwać!
Składniki (ciasto o średnicy ok 23 cm):
Ciasto (na 4 placki) – jako wzoru użyłam dna tortownicy o średnicy 22 cm:
- 350 g mąki pszennej plus 80 g przy wyrabianiu, łącznie 430 g
- 40 g cukru dark muscovado (ewentualnie brązowego)
- 8 g (płaska łyżeczka) sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g płynnego miodu
- 80 g rozpuszczonego masła
- 60 g śmietany 18% (gęstej)
- 1 małe jajko
- 2 żółtka
Krem budyniowy:
Budyń:
- 2 budynie waniliowe bez cukru (łącznie 80 g)
- 1 laska wanilii (mozna pominąć)
- 40 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 20 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 0,7 litra mleka
Do kremu dodatkowo:
- 200 g masła
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- 15 g masła
Do ozdoby:
- świeże owoce
Przygotowanie:
Do miski wsypuję 350 g mąki, dodaję sól, sodę, cukier, śmietanę, płynny miód i masło, oraz żółtka i jajko – zagniatam ciasto.
Gdy będzie już dało się uformować w kulę, podsypuję pozostałą mąką – czyli dodaję 80 g, i wyrabiam elastyczne ciasto.
Dzielę je na 4 równe części, odkładam na 10 minut.
Na papierze do pieczenia odrysowuję kółka, używając do tego dna tortownicy.
Każdą część ciasta rozwałkowuję na kształt odrysowanego koła – między dwoma arkuszami papieru. Nie ma potrzeby dodatkowego podsypywania mąką.
Placki piekę po 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gdy wystygną, stwardnieją.
Budyń i krem budyniowy:
Odlewam 1/4 część mleka, i rozprowadzam w nim budynie, mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz ziarenka wanilii.
Pozostałe mleko podgrzewam, a gdy zacznie się gotować, wlewam zawiesinę z budyniem, i podgrzewam nie przerywając mieszania. Najlepiej mieszać rózgą kuchenną.
Budyń powinien być gęsty.
Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą tak, by była w kontakcie z powierzchnią. W ten sposób go studzę. Nie musi studzić się w lodówce.
Gdy budyń jest już chłodny, miksuję go krótko, a potem dodaję po łyżce miękkiego masła, aż do wykorzystania całego.
Krem budyniowy powinien być gładki i dość gęsty.
Składanie ciasta:
Odkładam 3 pełne łyżki kremu.
Pozostały krem dzielę na 3 części i przekładam nim po kolei placki.
Na ostatnim, górnym placku rozsmarowuję odłożone 3 łyżki kremu.
Ciasto odstawiam na godzinę – dwie do lodówki.
Wykończenie:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i masłem.
Lekko wystudzoną polewą oblewam górę ciasta.
Na górze układam świeże owoce.
Zapraszam też do innego mojego przepisu na wykwintny miodownik!