Miodownik z kremem waniliowym

Miodownik z kremem waniliowym
5
(2)

Miodownik z kremem waniliowym

Miodownik z kremem waniliowym to wspaniałe, warstwowe ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach – pozwól mu tylko “dojrzeć” w lodówce przez 2-3 dni.

Składa się z kilku kruchych, miodowych placków, i doskonałego kremu budyniowego – to połączenie sprawia, że nie sposób się od tego ciasta oderwać!

Składniki (ciasto o średnicy ok 23 cm):

Ciasto (na 4 placki) – jako wzoru użyłam dna tortownicy o średnicy 22 cm:

  • 350 g mąki pszennej plus 80 g przy wyrabianiu, łącznie 430 g
  • 40 g cukru dark muscovado (ewentualnie brązowego)
  • 8 g (płaska łyżeczka) sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g płynnego miodu
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 60 g śmietany 18% (gęstej)
  • 1 małe jajko
  • 2 żółtka

Krem budyniowy:

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru (łącznie 80 g)
  • 1 laska wanilii (mozna pominąć)
  • 40 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 0,7 litra mleka

Do kremu dodatkowo:

  • 200 g masła

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g śmietanki 30%
  • 15 g masła

Do ozdoby:

  • świeże owoce

Przygotowanie:

Do miski wsypuję 350 g mąki, dodaję sól, sodę, cukier, śmietanę, płynny miód i masło, oraz żółtka i jajko – zagniatam ciasto.

Gdy będzie już dało się uformować w kulę, podsypuję pozostałą mąką – czyli dodaję 80 g, i wyrabiam elastyczne ciasto.

Miodownik - surowe ciasto

Dzielę je na 4 równe części, odkładam na 10 minut.

Na papierze do pieczenia odrysowuję kółka, używając do tego dna tortownicy.

Każdą część ciasta rozwałkowuję na kształt odrysowanego koła – między dwoma arkuszami papieru. Nie ma potrzeby dodatkowego podsypywania mąką.

Placki piekę po 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Gdy wystygną, stwardnieją.

Budyń i krem budyniowy:

Odlewam 1/4 część mleka, i rozprowadzam w nim budynie, mąkę, żółtka, cukier waniliowy oraz ziarenka wanilii.

Pozostałe mleko podgrzewam, a gdy zacznie się gotować, wlewam zawiesinę z budyniem, i podgrzewam nie przerywając mieszania. Najlepiej mieszać rózgą kuchenną.

Budyń powinien być gęsty.

Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą tak, by była w kontakcie z powierzchnią. W ten sposób go studzę. Nie musi studzić się w lodówce.

Gdy budyń jest już chłodny, miksuję go krótko, a potem dodaję po łyżce miękkiego masła, aż do wykorzystania całego.

Krem budyniowy powinien być gładki i dość gęsty.

Składanie ciasta:

Odkładam 3 pełne łyżki kremu.

Pozostały krem dzielę na 3 części i przekładam nim po kolei placki.

Na ostatnim, górnym placku rozsmarowuję odłożone 3 łyżki kremu.

Ciasto odstawiam na godzinę – dwie do lodówki.

Wykończenie:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką i masłem.

Lekko wystudzoną polewą oblewam górę ciasta.

Na górze układam świeże owoce.

Miodownik - cały kawałek

Zapraszam też do innego mojego przepisu na wykwintny miodownik!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.