Miodownik z kremem kokosowym
Polecam z całego serca ten pyszny miodownik z kremem kokosowym. Idealnie łączą się w nim smaki kokosa i pomarańczy – jest wyśmienity.
To tego typu ciasto, które jest najlepsze po 2-3 dniach od zrobienia.
Składniki:
Ciasto (3 placki):
- 200 g masła
- 150 g miodu
- 80 g cukru trzcinowego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 400 g mąki pszennej
- 20 g sody
- 2 jajka
Krem kokosowy:
- 500 g mascarpone
- 80 g cukru waniliowego
- 80 g kajmaku z puszki
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g śmietanki 36%
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier trzcinowy rozpuszczam w rondelku i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Do dużej miski przesiewam mąkę z sodą, dodaję startą skórkę z pomarańczy.
Dodaję ciepły płyn z rondelka, oraz jajka.
Szybko zagniatam jednolite ciasto – będzie dość rzadkie.
Ciasto dzielę na 3 części.
Dno blachy wykładam papierem.
Wyklejam dno ciastem – mają powstać3 placki (cienka warstwa).
Placki piekę ok. 16-18 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na mocno złoty kolor.
Placki zostawiam do przestudzenia na blasze, potem ostrożnie zdejmuję.
Krem:
Mascarpone razem z cukrem waniliowym umieszczam w misie miksera.
Miksuję na najwyższych obrotach, aż stanie się puszyste.
Dodaję kajmak, miksuję do połączenia.
Dosypuję wiórki kokosowe, mieszam łopatką.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietanką na małym ogniu, mieszając.
Złożenie:
Odkładam 2 czubate łyżki kremu, a resztę dzielę na pół.
Na pierwszym blacie rozsmarowuję warstwę kremu, a na nim cienko dżem porzeczkowy.
Układam drugi blat, dociskam.
Powtarzam czynności, przykrywam trzecim blatem.
Na trzecim blacie rozsmarowuję pozostały krem.
Całość oblewam polewą czekoladową.
Złożone ciasto odstawiam na minimum jedną noc do lodówki.