Miodownik z kremem budyniowym

Miodownik z kremem budyniowym
0
(0)

Miodownik z kremem budyniowym

Miodowniki to trochę wymagające ciasta. Trzeba im poświęcić trochę czasu, potrzebują go również żeby nabrać smaku, bo muszą spędzić w lodówce dzień albo i więcej. Ale efekt zawsze wynagradza cierpliwość 🙂

Składniki:

Placki miodowe (3 sztuki):

  • 160 g masła
  • 100 g miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 80 g śmietany 18%

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 100 g cukru waniliowego
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g cukru
  • 10 żółtek
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 300 g miękkiego masła

Polewa:

  • 120 g mlecznej czekolady
  • 90 g śmietanki 36%

Przygotowanie:

Placki miodowe:

Miód rozpuszczam z masłem i ostawiam, żeby trochę wystygły.

Do miski wsypuję mąkę, dodaję pozostałe składniki razem z rozpuszczonym masłem i miodem.

Zagniatam ciasto.

Ciasto dzielę na 3 równe części.

Każdą wyklejam dno blachy (wcześniej wykładam je papierem) .

Piekę w 180 stopniach C, bez termoobiegu, góra-dół – po 20-25 minut każdy placek.

Krem budyniowy:

Odlewam szklankę mleka i rozprowadzam w niej żółtka i skrobię kukurydzianą.

Pozostałe mleko podgrzewam razem z cukrem i ziarenkami wanilii (lub cukrem waniliowym), a gdy zacznie się gotować, wlewam zawiesinę z żółtkami i energicznie mieszam żeby budyń się nie przypalił (najłatwiej rózgą kuchenną).

Gotuję do zgęstnienia, po czym zdejmuję garnek z ognia i przykrywam budyń folią spożywczą (powinna ona przylegać do budyniu)

Odstawiam do przestudzenia w chłodne miejsce (nie do lodówki).

Kiedy budyń jest już zimny, miksuję masło – na najwyższych obrotach miksera, aż stanie się puszyste.

Do ubitego masła, nie przerywając miksowania, dodaję kolejno po łyżce budyniu, aż do zużycia.

Odkładam 5 łyżek kremu, a resztę dzielę na dwie równe części.

Złożenie:

W blasze układam jeden placek miodowy i smaruję go warstwą kremu (jedną z dwóch większych)

Układam drugi blat, ponownie smaruję kremem.

Przykrywam ostatnim blatem, smaruję pozostałym kremem (5 łyżek).

Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

Polewa:

Podgrzewam śmietankę i rozpuszczam w niej czekoladę.

Polewę rozprowadzam na powierzchni ciasta.

Gotowe ciasto zostawiam na minimum dobę w lodówce. Najlepsze jest po 2-3 dniach.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.