Miodownik z ciastkami oreo

Miodownik z ciastkami oreo
0
(0)

Miodownik z ciastkami oreo

Pyszny miodownik z ciastkami oreo, kremem śmietankowym, i nutką kawy.

Składniki:

Ciasto na blaty miodowe (5 blatów, średnica 22 cm):

  • 80 g miodu naturalnego
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 60 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 400 g mąki plus 50 g do podsypania przy zagniataniu
  • 10 g sody
  • 2 jajka

Krem:

  • 500 g gęstej śmietany 18%, schłodzonej
  • 150 g śmietankowego serka kanapkowego, również zimnego
  • 20 g cukru waniliowego
  • 5-8 łyżek likieru kawowego
  • cukier puder do smaku ( u mnie 1 pełna łyżka)

Dodatkowo:

  • 6-8 ciastek oreo

Przygotowanie:

Blaty miodowe:

Miód i margarynę rozpuszczam, nie dopuszczając do zagotowania.

Dodaję do nich jogurt lub śmietanę, mieszam rózgą do połączenia.

Odstawiam na kilka minut do przestygnięcia.

Mąkę wsypuję do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Wlewam margarynę z miodem i jogurtem, wbijam jajka i dodaję sodę.

Szybko dłonią zagniatam ciasto – a gdy połączy się w całość, dosypuję resztę mąki i zagniatam do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.

Odkładam je na 5 minut, przykryte ściereczką.

Ciasto dzielę na 5 równych części.

Z papieru do pieczenia wycinam kółka wielkości spodu blachy (wszystkie blaty piekłam po kolei w jednej blaszce. Wycięłam 2 kółka, więc w czasie kiedy jedne blat się piekł, drugi rozwałkowywałam na wyciętym z papieru kółku)

Każdą częścią po kolei wyklejam blachę z papierem, nakłuwam ciasto widelcem.

Piekę ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (środkowy poziom, bez termoobiegu).

W ten sposób wypiekam wszystkie blaty.

Krem:

Ciastka oreo rozdzielam i wyjmuję z nich krem.

Do miski przekładam śmietanę oraz serek, cukier waniliowy i krem z ciastek.

Miksuję wszystko do uzyskania puszystego kremu.

Dodaję do smaku likier kawowy i cukier puder, jeszcze raz miksuję.

Złożenie:

Blachę, w której piekły się blaty, wykładam z zapasem folią spożywczą.

W niej składam ciasto.

Blaty przekładam kolejno kremem, ostatnią warstwę powinien być krem.

Tak przygotowane ciasto szczelnie zawijam folią z boków formy i wstawiam na noc do lodówki.

Przed podaniem i pokrojeniem wyjmuję ciasto z folii i posypuję górę zmielonymi (lub pokruszonymi wałkiem do ciasta) ciastkami oreo.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.