Miodownik z ciastkami oreo
Pyszny miodownik z ciastkami oreo, kremem śmietankowym, i nutką kawy.
Składniki:
Ciasto na blaty miodowe (5 blatów, średnica 22 cm):
- 80 g miodu naturalnego
- 100 g margaryny do pieczenia
- 60 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- 400 g mąki plus 50 g do podsypania przy zagniataniu
- 10 g sody
- 2 jajka
Krem:
- 500 g gęstej śmietany 18%, schłodzonej
- 150 g śmietankowego serka kanapkowego, również zimnego
- 20 g cukru waniliowego
- 5-8 łyżek likieru kawowego
- cukier puder do smaku ( u mnie 1 pełna łyżka)
Dodatkowo:
- 6-8 ciastek oreo
Przygotowanie:
Blaty miodowe:
Miód i margarynę rozpuszczam, nie dopuszczając do zagotowania.
Dodaję do nich jogurt lub śmietanę, mieszam rózgą do połączenia.
Odstawiam na kilka minut do przestygnięcia.
Mąkę wsypuję do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Wlewam margarynę z miodem i jogurtem, wbijam jajka i dodaję sodę.
Szybko dłonią zagniatam ciasto – a gdy połączy się w całość, dosypuję resztę mąki i zagniatam do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
Odkładam je na 5 minut, przykryte ściereczką.
Ciasto dzielę na 5 równych części.
Z papieru do pieczenia wycinam kółka wielkości spodu blachy (wszystkie blaty piekłam po kolei w jednej blaszce. Wycięłam 2 kółka, więc w czasie kiedy jedne blat się piekł, drugi rozwałkowywałam na wyciętym z papieru kółku)
Każdą częścią po kolei wyklejam blachę z papierem, nakłuwam ciasto widelcem.
Piekę ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (środkowy poziom, bez termoobiegu).
W ten sposób wypiekam wszystkie blaty.
Krem:
Ciastka oreo rozdzielam i wyjmuję z nich krem.
Do miski przekładam śmietanę oraz serek, cukier waniliowy i krem z ciastek.
Miksuję wszystko do uzyskania puszystego kremu.
Dodaję do smaku likier kawowy i cukier puder, jeszcze raz miksuję.
Złożenie:
Blachę, w której piekły się blaty, wykładam z zapasem folią spożywczą.
W niej składam ciasto.
Blaty przekładam kolejno kremem, ostatnią warstwę powinien być krem.
Tak przygotowane ciasto szczelnie zawijam folią z boków formy i wstawiam na noc do lodówki.
Przed podaniem i pokrojeniem wyjmuję ciasto z folii i posypuję górę zmielonymi (lub pokruszonymi wałkiem do ciasta) ciastkami oreo.