Miodownik piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem pomarańczowym

Miodownik piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem pomarańczowym
0
(0)

Miodownik piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem pomarańczowym

Miodownik to rodzaj ciasta, który bardzo lubię, i chętnie go piekę. Najbardziej tradycyjny jaki znam to ten z waniliowym kremem, ale bardzo polecam Wam moją dzisiejszą wersję – smak piernika połączony ze smakiem pomarańczy, powideł śliwkowych i czekolady. Jest przepyszny!

Składniki na dużą blachę (np. 28 x 40 cm):

Ciasto:

  • 850 g. mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki sody
  • 4 łyżki miękkiego lub płynnego miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 250 g. masła
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

Krem pomarańczowy:

  • 1 litr soku pomarańczowego
  • skórka starta z 2 pomarańczy, wcześniej sparzonych
  • cukier do smaku
  • kasza manna
  • 250 g. miękkiego masła
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%

Polewa czekoladowa:

  • 200 g. masła
  • 1 szklanka cukru
  • kilka łyżek mleka
  • 2 pełne łyżki kakao

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe
  • masło do posmarowania blaszki

Przygotowanie:

Ciasto:

Składniki przekładam do miski i zagniatam, aż utworzą jednolite, elastyczne ciasto.

Dziele je na 4 części i piekę z nic 4 cienkie placki: wyklejam dokładnie cienką warstwą ciasta dno natłuszczonej blachy.

Wstawiam na 20-22 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).

Placki odkładam do przestudzenia.

Krem:

Podgrzewam prawie do zagotowania (ale nie gotuję!) sok pomarańczowy, i ciągle mieszając (garnek ciągle na ogniu) wsypuję tyle kaszy, by powstała bardzo gęsta masa.

Gotuję przez chwilę, po czym kaszę dokładnie studzę.

Miękkie masło miksuję na gładko, dodaję skórkę z pomarańczy, i miksując dalej stopniowo dodaję kaszę.

Jeśli masa jest bardzo gęsta, dolewam śmietankę i jeszcze chwilę miksuję.

Dosładzam ją też wg uznania.

Polewa:

Składniki podgrzewam, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka, błyszcząca i dość gęsta (jeśli tłuszcz się oddziela, dolewam jeszcze łyżkę mleka).

Składanie:

Na upieczony placek wykładam 1/3 kremu pomarańczowego, smaruję go warstwą powideł, przykrywam kolejnym plackiem, dociskając go lekko.

Powtarzam czynności, a na ostatni placek na górze wylewam ciepłą polewę.

Ciasto odstawiam w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.