Miodownik piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem pomarańczowym
Miodownik to rodzaj ciasta, który bardzo lubię, i chętnie go piekę. Najbardziej tradycyjny jaki znam to ten z waniliowym kremem, ale bardzo polecam Wam moją dzisiejszą wersję – smak piernika połączony ze smakiem pomarańczy, powideł śliwkowych i czekolady. Jest przepyszny!
Składniki na dużą blachę (np. 28 x 40 cm):
Ciasto:
- 850 g. mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki sody
- 4 łyżki miękkiego lub płynnego miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 250 g. masła
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Krem pomarańczowy:
- 1 litr soku pomarańczowego
- skórka starta z 2 pomarańczy, wcześniej sparzonych
- cukier do smaku
- kasza manna
- 250 g. miękkiego masła
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Polewa czekoladowa:
- 200 g. masła
- 1 szklanka cukru
- kilka łyżek mleka
- 2 pełne łyżki kakao
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- masło do posmarowania blaszki
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki przekładam do miski i zagniatam, aż utworzą jednolite, elastyczne ciasto.
Dziele je na 4 części i piekę z nic 4 cienkie placki: wyklejam dokładnie cienką warstwą ciasta dno natłuszczonej blachy.
Wstawiam na 20-22 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika).
Placki odkładam do przestudzenia.
Krem:
Podgrzewam prawie do zagotowania (ale nie gotuję!) sok pomarańczowy, i ciągle mieszając (garnek ciągle na ogniu) wsypuję tyle kaszy, by powstała bardzo gęsta masa.
Gotuję przez chwilę, po czym kaszę dokładnie studzę.
Miękkie masło miksuję na gładko, dodaję skórkę z pomarańczy, i miksując dalej stopniowo dodaję kaszę.
Jeśli masa jest bardzo gęsta, dolewam śmietankę i jeszcze chwilę miksuję.
Dosładzam ją też wg uznania.
Polewa:
Składniki podgrzewam, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka, błyszcząca i dość gęsta (jeśli tłuszcz się oddziela, dolewam jeszcze łyżkę mleka).
Składanie:
Na upieczony placek wykładam 1/3 kremu pomarańczowego, smaruję go warstwą powideł, przykrywam kolejnym plackiem, dociskając go lekko.
Powtarzam czynności, a na ostatni placek na górze wylewam ciepłą polewę.
Ciasto odstawiam w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.