Mini torciki bezowe z owocami

Mini torciki bezowe z owocami
5
(3)

Mini torciki bezowe z owocami

Takie malutkie torciki bezowe ze świeżymi owocami to idealny letni deser.

Możesz wcześniej przygotować spody, które bez problemu przechowasz przez kilka dni (suche miejsce, pojemnik bez zamykania), a na godzinę – dwie przed podaniem przygotuj krem i ozdób swoje torciki ulubionymi owocami.

Składniki:

Spody bezowe:

  • 200 g białka
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ewentualnie po kropli barwnika spożywczego: różowego, żółtego (kolory powinny być pastelowe)

Krem:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • skórka starta z cytryny

Dodatkowo:

  • dowolna frużelina lub dżem, u mnie owoce leśne
  • świeże owoce: maliny, truskawki, borówki, jeżyny, porzeczki
  • świeża mięta do przybrania
  • cukier puder

Przygotowanie:

Spody bezowe:

Białko wlewam do misy miksera, dodaję od razu cały cukier puder.

Ubijam na najwyższych obrotach ok. 10 minut, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.

Zmniejszam obroty miksera, dodaję sok z cytryny (wcześnie ścieram z niej skórkę – będzie potrzebna do kremu) oraz mąkę ziemniaczaną, po czym z powrotem ustawiam obroty na maksimum i znowu ubijam pianę przez kilka minut.

Ubitą pianę przekładam do rękawa cukierniczego z dużą tylką np. w kształcie gwiazdki (jeśli beza ma być kolorowa, ubitą pianę dzielę np. na 3 części, i do dwóch dodaję po kropli barwnika; dokładnie mieszam. Jedna część powinna pozostać biała. Zabarwione masy wkładam na przemian po łyżce do rękawa).

Na płaską blachę wyłożoną papierem wyciskam szprycą okrągłe spody (średnica ok. 8 cm, wysokość 2-3 cm). Można wcześniej odrysować na papierze kółka np. od małego talerzyka.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni C na 3-5 godzin.

Bezy powinny się całkowicie wysuszyć.

Krem:

Mascarpone z zimną śmietanką przekładam do misy miksera, dodaję cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach aż krem stanie się puszysty.

Dodaję startą skórkę z cytryny, mieszam łopatką.

Składanie:

Na środku każdego bezowego krążka rozsmarowuję frużelinę lub dżem (niewielka ilość), a potem wyciskam z rękawa cukierniczego ze szprycą krem – na górnej powierzchni bezy.

Układam owoce, oprószam je delikatnie cukrem pudrem.

Gotowe torciki ozdabiam świeżą miętą.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.