Mini torciki bezowe z owocami
Takie malutkie torciki bezowe ze świeżymi owocami to idealny letni deser.
Możesz wcześniej przygotować spody, które bez problemu przechowasz przez kilka dni (suche miejsce, pojemnik bez zamykania), a na godzinę – dwie przed podaniem przygotuj krem i ozdób swoje torciki ulubionymi owocami.
Składniki:
Spody bezowe:
- 200 g białka
- 400 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- ewentualnie po kropli barwnika spożywczego: różowego, żółtego (kolory powinny być pastelowe)
Krem:
- 200 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru (lub więcej do smaku)
- skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
- dowolna frużelina lub dżem, u mnie owoce leśne
- świeże owoce: maliny, truskawki, borówki, jeżyny, porzeczki
- świeża mięta do przybrania
- cukier puder
Przygotowanie:
Spody bezowe:
Białko wlewam do misy miksera, dodaję od razu cały cukier puder.
Ubijam na najwyższych obrotach ok. 10 minut, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
Zmniejszam obroty miksera, dodaję sok z cytryny (wcześnie ścieram z niej skórkę – będzie potrzebna do kremu) oraz mąkę ziemniaczaną, po czym z powrotem ustawiam obroty na maksimum i znowu ubijam pianę przez kilka minut.
Ubitą pianę przekładam do rękawa cukierniczego z dużą tylką np. w kształcie gwiazdki (jeśli beza ma być kolorowa, ubitą pianę dzielę np. na 3 części, i do dwóch dodaję po kropli barwnika; dokładnie mieszam. Jedna część powinna pozostać biała. Zabarwione masy wkładam na przemian po łyżce do rękawa).
Na płaską blachę wyłożoną papierem wyciskam szprycą okrągłe spody (średnica ok. 8 cm, wysokość 2-3 cm). Można wcześniej odrysować na papierze kółka np. od małego talerzyka.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni C na 3-5 godzin.
Bezy powinny się całkowicie wysuszyć.
Krem:
Mascarpone z zimną śmietanką przekładam do misy miksera, dodaję cukier waniliowy i miksuję na najwyższych obrotach aż krem stanie się puszysty.
Dodaję startą skórkę z cytryny, mieszam łopatką.
Składanie:
Na środku każdego bezowego krążka rozsmarowuję frużelinę lub dżem (niewielka ilość), a potem wyciskam z rękawa cukierniczego ze szprycą krem – na górnej powierzchni bezy.
Układam owoce, oprószam je delikatnie cukrem pudrem.
Gotowe torciki ozdabiam świeżą miętą.