Mini rogaliki

Mini rogaliki
0
(0)

Mini rogaliki

Na porannym obrazie z satelity niebo nad 3/4 Polski było czyste, tylko nad pasem wzdłuż Odry zawisły nieruchome chmury.

Tym niemniej poranny spacer we mgle i dusznym aż powietrzu nastroił mnie wspaniale 😉

Teraz słońce świeci jakby nigdy nie było inaczej, a ja postanowiłam uprzyjemnić nam sobotnie popołudnie maleńkimi, waniliowymi słodkościami.

Życie jest piękne, gdy można zachłysnąć się takimi drobiazgami – i nie tylko o rogalikach mowa 😉

Składniki (ok 50 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka gładkiego twarogu
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce siekam masło z mąką, dodaję resztę składników i szybko zagniatam ciasto.

Schładzam je przez pół godziny.

Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na kółko o średnicy ok. 10 cm i dzielę je na 12 trójkątów.

Lekko posypuję cukrem pudrem i zwijam od szerszego końca jak na zdjęciu.

Ściskam i zawijam końce.

Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Gdy ostygną oprószam pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.