Mini pączki z jabłkiem

Mini pączki z jabłkiem
0
(0)

Mini pączki z jabłkiem

W tym roku jakoś wyjątkowo często mam ochotę na karnawałowe smakołyki. Najszybsze jakie znam to mini pączki, więc wymyślam ciągle nowe wersje. Dzisiejsze są z jabłkiem dodatkiem majonezu, bo chciałam żeby były bardzo soczyste i wilgotne; oprócz majonezu powodują to również starte do ciasta jabłka. Spróbuj ich z syropem klonowym!

Ostatnio jedliśmy również:
smażone kulki jogurtowe (bez jajek)
cytrynowe pączusie z ricotty

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g. mąki pszennej
  • 220 g. gęstej śmietany 18%
  • 40 g. majonezu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • pół słodkiego jabłka, startego na tarce z grubymi oczkami

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej i smalec, mniej więcej pół na pół)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszam – powinno powstać bardzo gęste, klejące się ciasto. (jeśli będzie zbyt rzadkie dosyp odrobinę mąki, jeśli za gęste- dodaj troszkę śmietany).

Rozgrzewam tłuszcz w rondelku (wlej go na wysokość co najmniej 4 cm) i za pomocą dwóch łyżeczek wykładam do porcje ciasta.

Pączki smażę po ok. 3 minuty – sprawdzałam patyczkiem, czy są usmażone, bo dodatek jabłka powoduje, że smażą się trochę dłużej.

Usmażone wyjmuję łyżką cedzakową na talerz z papierem, do odsączenia tłuszczu.

Podaję z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry