Mini bułeczki-śniadaniówki

Mini bułeczki-śniadaniówki
0
(0)

Mini bułeczki-śniadaniówki

Mieszczą się w dłoni, są puszyste, ze złotą, chrupiącą skórką, z białymi kropeczkami z zewnątrz i czarnymi w środku 🙂
Bardzo lubię piec bułeczki, które uprzyjemniają nam leniwe sobotnie lub niedzielne wspólne śniadania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej T 500 + trochę do podsypania
  • 1 szklanka mąki żytniej T 720
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 pełna łyżka gęstej śmietany (18%)
  • do 1,5 szklanki ciepłej wody

Ponadto:

  • 1 łyżeczka ciemnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki czarnego sezamu

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek
  • biały sezam do posypania

Przygotowanie:

Ucieram na pastę drożdże, cukier, łyżeczkę mąki pszennej i lekko podgrzaną śmietanę, odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do miski przesiewam obie mąki, dodaję sól, czarny sezam i olej – po wyrośnięciu także zaczyn.

Dolewając stopniowo wodę zagniatam jednolite, elastyczne ciasto (nie powinno być zbyt twarde), po czym przekładam je na podsypaną lekko mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut.

Odkładam ciasto z powrotem do miski i pozwalam mu przez ok. 40 minut rosnąć pod ściereczką.

Zagniatam jeszcze raz, dzielę na 16 równych części i z nich robię małe kulki.

Układam bułeczki na blasze, po kilku minutach smaruję ciepłym mlekiem i posypuję białym sezamem.

Piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C, potem zwiększam temperaturę do 220 stopni – na 3-4 minuty.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry