Mini bułeczki śniadaniowe

Mini bułeczki śniadaniowe
5
(1)

Mini bułeczki śniadaniowe

Pyszne domowe bułeczki będą gotowe w trochę ponad godzinę, jeśli ciasto będzie wyrastać w piekarniku. Zawsze tak robię, że nagrzewam go do 50 stopni C, i mam gwarancję, że zarówno zaczyn, jak i ciasto będą wyrastały ładnie, równomiernie i dość szybko.

Składniki:

Zaczyn:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 150 g. jogurtu naturalnego

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietanki 30%
  • troszkę mniej niż 0,5 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Drożdże ucieram z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki i jogurt, mieszam na gładką pastę i odstawiam zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.

Wyrośnięty zaczyn dodaję do mąki z solą, dolewam śmietankę i olej, mieszam ciasto łyżką podlewając wodą – aż składniki zbiją się w kulę.

Wtedy wyrabiam ciasto dłonią, ewentualnie podsypując lekko mąką.

Wyrabiam ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.

Przykrywam miskę i odstawiam je do wyrośnięcia – do podwojenia objętości.

Wyrośnięte zagniatam krótko, by pozbyć się gazów, po czym formuję 16 mini bułeczek (najłatwiej zrobić to dzieląc ciasto na pół, i dalej na pół, i dalej na pół – aż powstanie 16 kawałków).

Każdą bułeczkę nacinam ostrym nożem, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.

Następnie smaruję wszystkie lekko ciepłym mlekiem, posypuję ziarnami, zwiększam temperaturę piekarnika do 190 stopni – piekę od tego momentu 18-20 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.