Mini bułeczki śniadaniowe
Pyszne domowe bułeczki będą gotowe w trochę ponad godzinę, jeśli ciasto będzie wyrastać w piekarniku. Zawsze tak robię, że nagrzewam go do 50 stopni C, i mam gwarancję, że zarówno zaczyn, jak i ciasto będą wyrastały ładnie, równomiernie i dość szybko.
Składniki:
Zaczyn:
- 20 g. świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 150 g. jogurtu naturalnego
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietanki 30%
- troszkę mniej niż 0,5 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
- mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki i jogurt, mieszam na gładką pastę i odstawiam zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Wyrośnięty zaczyn dodaję do mąki z solą, dolewam śmietankę i olej, mieszam ciasto łyżką podlewając wodą – aż składniki zbiją się w kulę.
Wtedy wyrabiam ciasto dłonią, ewentualnie podsypując lekko mąką.
Wyrabiam ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
Przykrywam miskę i odstawiam je do wyrośnięcia – do podwojenia objętości.
Wyrośnięte zagniatam krótko, by pozbyć się gazów, po czym formuję 16 mini bułeczek (najłatwiej zrobić to dzieląc ciasto na pół, i dalej na pół, i dalej na pół – aż powstanie 16 kawałków).
Każdą bułeczkę nacinam ostrym nożem, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.
Następnie smaruję wszystkie lekko ciepłym mlekiem, posypuję ziarnami, zwiększam temperaturę piekarnika do 190 stopni – piekę od tego momentu 18-20 minut.