Mini babki z makiem

Mini babki z makiem
5
(1)

Mini babki z makiem

Mam dziś propozycję na piękne, bardzo smaczne babki drożdżowe z makiem, czyli makowce, tylko w wielkanocnej formie 🙂

Są puszyste, delikatne i przepyszne! Będą piękną ozdobą świątecznego stołu.

Składniki (6 babek):

Zaczyn:

  • 40 g mąki pszennej
  • 100 g ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 15 g cukru pudru
  • 30 g świeżych drożdży

Do ciasta:

  • 400 g mąki pszennej
  • 170 g ciepłego mleka
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 50 g masła, rozpuszczonego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy makowej
  • 2 białka
  • ewentualnie dodatkowo bakalie: orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy

Lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie:

Masa makowa:

Do gotowej masy makowej dodaję ubite na sztywną pianę białka, ewentualnie wzbogacam ją też dodatkowymi bakaliami.

Zaczyn:

Mieszam dokładnie wszystkie składniki, najlepiej rózgą.

Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce (wykorzystuję do tego piekarnik nagrzany do 50 stopni C, a na jego dnie ustawiam miseczkęz gorącą wodą, by tworzyłą parę) na 10-15 minut.

Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę.

Dodaję wyrośnięty zaczyn, oba cukry, jajko i żółtko, startą skórkę z cytryny i ciepłe mleko.

Wyrabiam ciasto przez kilka minut, a potem wyrabiają dalej dodaję rozpuszczone masło.

Wyrabiam jeszcze przez kilka minut.

Ciasto umieszczam w misce, przykrywam ścierką i wstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, lekko zagniatam, by je odpowietrzyć.

Dzielę na 6 równych części.

Każdą rozwałkowuję na prostokąt grubości ok. 4 mm.

Na rozwałkowane ciasto wykładam masę makową – na grubość ok. 3 mm, zostawiając po 1-1,5 cm wolnego ciasta wzdłuż krawędzi.

Zwijam rolady wzdłuż dłuższych boków.

Następnie zwijam roladę na kształt muszli, jak na zdjęciu.

Tak przygotowane porcje układam w natłuszczonych i posypanych mąką foremkach (wykorzystałam foremki do babek o średnicy ok. 15 cm), lekko je spłaszczam.

Babki z ciastem wstawiam ponownie do wyrośnięcia – znowu powinny podwoić objętość.

Wyrośnięte babki wstawiam do piekarnika o temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) przez 25-30 minut.

Upieczone babki polewam lukrem (sok z cytryny mieszam na gładką masę z cukrem pudrem do konsystencji gęstej śmietany).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry