Mini-babeczki z czekoladą

Mini-babeczki z czekoladą
0
(0)

Mini-babeczki z czekoladą

Pyszności na dwa kęsy, którym nie oprze się żaden miłośnik czekolady. Mocno kakaowy spód, mleczno-czekoladowy krem i przyjemnie odświeżające owocowe paproszki – takie babeczki z pewnością uprzyjemnią każde popołudnie 🙂

Składniki (na ok. 40-45 mini-babeczek):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 70 g. masła, rozpuszczonego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g. serka mascarpone
  • 200 g. czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • owocowe posypki, polecam tutti frutti Delecty

Przygotowanie:

Babeczki:

Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem zagniatam dłonią.

Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i wycinam kółka troszkę większe, niż foremki do mini babeczek (np. kieliszkiem).

Wyklejam delikatnie foremki i wstawiam na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-22 minuty.

Po upieczeniu wyjmuję babeczki z foremek i studzę.

Krem:

Serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem.

Czekoladę rozpuszczam z kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się lekko wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody).

Rozpuszczoną czekoladę przelewam do serka i energicznie mieszam, by się połączyły.

Krem wyciskam na babeczki (masę można przez kilka schłodzić w lodówce), oprószam posypką.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry