Mini-babeczki z czekoladą
Pyszności na dwa kęsy, którym nie oprze się żaden miłośnik czekolady. Mocno kakaowy spód, mleczno-czekoladowy krem i przyjemnie odświeżające owocowe paproszki – takie babeczki z pewnością uprzyjemnią każde popołudnie 🙂
Składniki (na ok. 40-45 mini-babeczek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 70 g. masła, rozpuszczonego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200 g. serka mascarpone
- 200 g. czekolady mlecznej
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- owocowe posypki, polecam tutti frutti Delecty
Przygotowanie:
Babeczki:
Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem zagniatam dłonią.
Gdy ciasto będzie jednolite, rozwałkowuję je na grubość 0,5 cm i wycinam kółka troszkę większe, niż foremki do mini babeczek (np. kieliszkiem).
Wyklejam delikatnie foremki i wstawiam na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20-22 minuty.
Po upieczeniu wyjmuję babeczki z foremek i studzę.
Krem:
Serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczam z kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się lekko wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody).
Rozpuszczoną czekoladę przelewam do serka i energicznie mieszam, by się połączyły.
Krem wyciskam na babeczki (masę można przez kilka schłodzić w lodówce), oprószam posypką.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |