Migdałowiec bezglutenowy

Migdałowiec bezglutenowy
0
(0)

Migdałowiec bezglutenowy

Nie byłam pewna, jak mi to ciasto wyjdzie, głównie z powodu kremu, który w momencie składania ciasta nie był zbyt gęsty – ale tak to sobie właśnie wymyśliłam, by krem mocno nawilżył migdałowe placki. Po nocy spędzonej w lodówce – cudo! Migdałowe blaty, wilgotne, jakby lekko się ciągnące, zupełnie inne w konsystencji niż biszkopt, i krem na bazie śmietany 18%, czyli lekko kwaśnej, z dodatkiem konfitury figowej połączyły się w idealny smak.

Ciasto może wystąpić w roli tortu dla osób, które nie tolerują glutenu.

Składniki (3 migdałowe blaty):

Uwaga: najlepiej, żeby blaty piekły się w 3 jednakowych blachach jednocześnie. Jeśli jest to niemożliwe, można upiec jedno ciasto, i bardzo ostrożnie przekroić je na 3 blaty, ale najlepiej zrobić to, gdy ciasto przeleży noc w lodówce).

  • 9 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 220 g cukru pudru
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 10 -12 kropli olejku migdałowego
  • 10 g bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 600 g mąki migdałowej
  • 80 g podprażonych płatków migdałowych

Krem:

  • 540 g śmietany 18%
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g bezglutenowego śmietanfix-u
  • 80 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 50 g mąki migdałowej
  • 100 g drobno siekanych, blanszowanych migdałów
  • kilka (nie za dużo!) kropli olejku waniliowego

Dodatkowo:

  • konfitura figowa
  • prażone płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Blaty migdałowe:

W misie miksera umieszczam białka i zaczynam je ubijać, dodając po trosze cukier puder – aż piana stanie się lśniąca i gęsta. Wtedy nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka.

Gdy masa jest jednolita, dolewam rozpuszczone (może być ciepłe, ale nie może być gorące) masło, oraz olejek migdałowy, miksuję do połączenia.

Wyłączam mikser i wsypuję mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam ciasto łopatką.

Na końcu dodaję płatki migdałowe, i jeszcze raz delikatnie mieszam.

Ciasto rozdzielam na 3 blaszki (dno wykładam papierem), wyrównuję i piekę przez ok. 40 minut w 140 stopniach C. Jeśli będzie to jedno ciasto, czas trzeba przedłużyć – jak sądzę do ok. 60 minut – najlepiej zrobić próbę patyczkiem.

Upieczone placki pozostawiam do całkowitego przestudzenia.

Krem:

Śmietanę przekładam do misy miksera, dodaję cukier puder i ubijam przez 2-3 minuty.

Następnie dodaję śmietanfix, i na najwyższych obrotach ubijam kolejne 2-3 minuty.

Potem dodaję mleko w proszku i mąkę migdałową, miksuję do połączenia. Krem pozostanie lekko płynny.

Dodaję posiekane migdały, mieszam.

Złożenie:

Na dnie blachy układam pierwszy blat.

Smaruję go kilkoma łyżkami konfitury, a potem wykładam 1/3 kremu.

Wyrównuję krem, dociskam lekko kolejnym migdałowym blatem.

Znowu smaruję ciasto konfiturą, i wykładam drugą porcję kremu.

Przykrywam wszystko trzecim, ostatnim blatem.

Na nim rozsmarowuję pozostały krem.

Ciasto posypuję prażonymi płatkami migdałów.

Szczelnie zawinięte odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.