Migdałowe motyle

Migdałowe motyle
0
(0)

Migdałowe motyle

Pomyślałam o niebieskich migdałach:) o marzeniach… o czymś ulotnym… może motyle z migdałową nutką ? Powstały delikatne, kruche pięknotki smakujące toffi i dzieciństwem.

Składniki (na 15 ciastek):

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g. rozpuszczonego, ciepłego masła
  • 3 łyżeczki ciemnego cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej

oraz:

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 50 płatków migdałowych
  • 3 krople olejku migdałowego

Przygotowanie:

W misce mieszam: mąkę, oba cukry, płatki migdałowe, proszek do pieczenia i kawę, dolewam rozpuszczone masło, dodaję żółtko i jajko oraz olejek migdałowy – wyrabiam ręką do połączenia się składników.

Ciasto rozwałkowuję na placek o grubości ok. 4 mm, i formą w kształcie motyla wykrawam ciastka, po czym delikatnie na płaskiej łopatce przenoszę je na wyłożone papierem blachy.

Piekę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185 stopni C. 15 do 20 minut. Ciastka powinny być jednolicie leciutko zezłocone.

Podaję z cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.