Migdałowe ciastka z białek

Migdałowe ciastka z białek
5
(2)

Migdałowe ciastka z białek

Idealny sposób na wykorzystanie białek (które często zostają po innych wypiekach)?

Oczywiście można zrobić bezy 🙂 albo upiec keks 🙂 albo…te migdałowe ciastka z białek!
Są słodkie, ciągnące się, rewelacyjne do kubka mocnej kawy. Przy tym bardzo proste do zrobienia!

Składniki (na 12-15 sztuk):

  • 60 g białka (2 białka)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru
  • 60 g rozpuszczonego, ale nie gorącego masła
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 30 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Białka ubijam na pianę ze szczyptą soli, gdy piana jest już sztywna dodaję po łyżce cukier i ubijam dalej, do wyczerpania cukru.

Do ubitej bezy dodaję przesianą mąkę, płatki migdałowe, olejek migdałowy i masło, delikatnie mieszam łopatką.

Na blachę wyłożoną papierem wykładam porcje ciasta – mniej więcej po łyżce. Uwaga, zostawiam 3-4 cm odstępy, ciastka rosną!

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 30 minut.

Ciastka powinny być lekko zarumienione.

Na inną wersję migdałowych ciasteczek zapraszam tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.