Migdałowe ciastka z białek
Idealny sposób na wykorzystanie białek (które często zostają po innych wypiekach)?
Oczywiście można zrobić bezy 🙂 albo upiec keks 🙂 albo…te migdałowe ciastka z białek!
Są słodkie, ciągnące się, rewelacyjne do kubka mocnej kawy. Przy tym bardzo proste do zrobienia!
Składniki (na 12-15 sztuk):
- 60 g białka (2 białka)
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru
- 60 g rozpuszczonego, ale nie gorącego masła
- kilka kropli olejku migdałowego
- 130 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka ubijam na pianę ze szczyptą soli, gdy piana jest już sztywna dodaję po łyżce cukier i ubijam dalej, do wyczerpania cukru.
Do ubitej bezy dodaję przesianą mąkę, płatki migdałowe, olejek migdałowy i masło, delikatnie mieszam łopatką.
Na blachę wyłożoną papierem wykładam porcje ciasta – mniej więcej po łyżce. Uwaga, zostawiam 3-4 cm odstępy, ciastka rosną!
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na ok. 30 minut.
Ciastka powinny być lekko zarumienione.
Na inną wersję migdałowych ciasteczek zapraszam tutaj 🙂