Migdałowe ciasteczka z lukrem

Migdałowe ciasteczka z lukrem
0
(0)

Migdałowe ciasteczka z lukrem

To chyba będą ostatnie ciasteczka w tym roku, więc dobrze że są takie kolorowe i radosne 🙂 Są delikatne, miękkie i kruche. Nie są też zbyt słodkie, dlatego bardzo pasują do nich lukier i owocowe posypki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże lub 4 małe żółtka
  • 120 g. miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Lukier:

  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • owocowe posypki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam w jednolite, elastyczne i miękkie ciasto.

Rozwałkowuję je na grubość ok. 0,5 cm i wycinam prostokąty.

Przygotowane ciasteczka układam na blachach wyłożonych papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra- dół).

Piekę kilkanaście minut, sprawdzam czy są upieczone. Ciasteczka powinny się zezłocić. Pozostawiam je do całkowitego ostudzenia.

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowuję gęsty lukier, nakładam go na ciastka za pomocą pędzelka.

Jeszcze mokry lukier oprószam obficie kolorowymi posypkami.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.