Migdałowe ciasteczka z lukrem
To chyba będą ostatnie ciasteczka w tym roku, więc dobrze że są takie kolorowe i radosne 🙂 Są delikatne, miękkie i kruche. Nie są też zbyt słodkie, dlatego bardzo pasują do nich lukier i owocowe posypki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże lub 4 małe żółtka
- 120 g. miękkiego masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
- owocowe posypki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam w jednolite, elastyczne i miękkie ciasto.
Rozwałkowuję je na grubość ok. 0,5 cm i wycinam prostokąty.
Przygotowane ciasteczka układam na blachach wyłożonych papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra- dół).
Piekę kilkanaście minut, sprawdzam czy są upieczone. Ciasteczka powinny się zezłocić. Pozostawiam je do całkowitego ostudzenia.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowuję gęsty lukier, nakładam go na ciastka za pomocą pędzelka.
Jeszcze mokry lukier oprószam obficie kolorowymi posypkami.
Przepis autorski