Migdałowe ciasteczka ryżowe
Po tradycyjnych ciasteczkach ryżowych przyszedł czas na pyszne, migdałowe, z dodatkiem czekolady. Piekłam je trochę krócej, przez co są lekko wilgotne i ma się wrażenie, że lekko się ciągną w środku. Te zdecydowanie wpisują się na listę ulubionych i bardzo je Wam polecam.
Składniki:
- 200 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
- 100 g. wiórków kokosowych
- 20 g. mielonych migdałów
- 3 jajka
Ponadto:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta kwasku cytrynowego
- szczypta soli do ubijania białek
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1-2 krople ekstraktu migdałowego
- 50 g. czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka, kwasek cytrynowy, proszek do pieczenia.
Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli.
Do masła z cukrem i żółtkami dodaję ekstrakt migdałowy i kakao, mieszam. Następnie dodaję po porcji kleiku, wiórków, migdałów i piany z białek, mieszam.
Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je, nadaję podłużny kształt i układam na blasze wyłożonej papierem (ciastka w trakcie pieczenia rosną i lekko się rozlewają, trzeba zachować odstępy)
Piekę w temp. 150 stopni, sprawdzając po ok. 30-35 minutach, czy są gotowe.
Odstawiam do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam ją do woreczka, ucinam róg i wyciskając ozdabiam ciasteczka.
Pozwalam czekoladzie całkowicie zastygnąć (można wstawić ciastka na 10 minut do lodówki).