Migdałowe ciasteczka ryżowe

Migdałowe ciasteczka ryżowe
0
(0)

Migdałowe ciasteczka ryżowe

Po tradycyjnych ciasteczkach ryżowych przyszedł czas na pyszne, migdałowe, z dodatkiem czekolady. Piekłam je trochę krócej, przez co są lekko wilgotne i ma się wrażenie, że lekko się ciągną w środku. Te zdecydowanie wpisują się na listę ulubionych i bardzo je Wam polecam.

Składniki:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie (160 g) kleiku ryżowego
  • 100 g. wiórków kokosowych
  • 20 g. mielonych migdałów
  • 3 jajka

Ponadto:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta kwasku cytrynowego
  • szczypta soli do ubijania białek
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1-2 krople ekstraktu migdałowego
  • 50 g. czekolady mlecznej

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka, kwasek cytrynowy, proszek do pieczenia.

Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli.

Do masła z cukrem i żółtkami dodaję ekstrakt migdałowy i kakao, mieszam. Następnie dodaję po porcji kleiku, wiórków, migdałów i piany z białek, mieszam.

Wyrabiam chwilę ciasto ręką, po czym formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je, nadaję podłużny kształt i układam na blasze wyłożonej papierem (ciastka w trakcie pieczenia rosną i lekko się rozlewają, trzeba zachować odstępy)

Piekę w temp. 150 stopni, sprawdzając po ok. 30-35 minutach, czy są gotowe.

Odstawiam do całkowitego ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam ją do woreczka, ucinam róg i wyciskając ozdabiam ciasteczka.

Pozwalam czekoladzie całkowicie zastygnąć (można wstawić ciastka na 10 minut do lodówki).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.