Migdałek bez pieczenia
Migdałek to pyszne ciasto przygotowane na herbatnikach, z dwoma warstwami kremu – ciemny to krem migdałowy, jasny – waniliowy. Dobrze się kroi i pięknie wygląda. Kaloryczne, deserowe, idealne na zimową chandrę 🙂
Składniki:
- 160 g miękkiego masła
- 500 g mascarpone
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego
- 20 g cukru waniliowego
- 250 g pełnotłustego mleka w proszku
- 15 g kakao
- kilka kropli olejku migdałowego (do smaku, ale ostrożnie)
- waniliowe herbatniki typu petitki
Polewa:
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- ok. 3/4 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem waniliowym.
Miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszam obroty do średnich i dodaję najpierw mleko skondensowane, a potem mascarpone.
Jeśli masa się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować – w następnym kroku dodaję mleko w proszku i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Krem dzielę na 2 równe części.
Do jednej dodaję kilka kropli olejku migdałowego i kakao, miksuję do połączenia.
Złożenie ciasta:
Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.
Na herbatniki wykładam połowę ciemnej masy, wyrównuję.
Układam następną warstwę herbatników.
Kolejno wykładam:
– połowę jasnej masy
– warstwę herbatników
– pozostałą ciemną masę
– warstwę herbatników
– pozostałą jasną masę
– warstwę herbatników
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką (na małym ogniu), wylewam na ciasto, wyrównuję.
Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Po schłodzeniu posypuję prażonymi płatkami migdałów.