Migdałek bez pieczenia

migdałek bez pieczenia
migdałek bez pieczenia
5
(2)

Migdałek bez pieczenia

Migdałek to pyszne ciasto przygotowane na herbatnikach, z dwoma warstwami kremu – ciemny to krem migdałowy,  jasny – waniliowy.  Dobrze się kroi i pięknie wygląda.  Kaloryczne, deserowe, idealne na zimową chandrę 🙂

Składniki:

  • 160 g miękkiego masła
  • 500 g mascarpone
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 20 g cukru waniliowego
  • 250 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 15 g kakao
  • kilka kropli olejku migdałowego (do smaku, ale ostrożnie)
  • waniliowe herbatniki typu petitki

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • ok. 3/4 szklanki płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem waniliowym.

Miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach, po czym zmniejszam obroty do średnich i dodaję najpierw mleko skondensowane, a potem mascarpone.

Jeśli masa się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować – w następnym kroku dodaję mleko w proszku i miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Krem dzielę na 2 równe części.

Do jednej dodaję kilka kropli olejku migdałowego i kakao, miksuję do połączenia.

Złożenie ciasta:

Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby.

Na herbatniki wykładam połowę ciemnej masy, wyrównuję.

Układam następną warstwę herbatników.

Kolejno wykładam:

– połowę jasnej masy

– warstwę herbatników

– pozostałą ciemną masę

– warstwę herbatników

– pozostałą jasną masę

– warstwę herbatników

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę ze śmietanką (na małym ogniu), wylewam na ciasto, wyrównuję.

Ciasto wstawiam do lodówki na minimum 5-6 godzin.

Po schłodzeniu posypuję prażonymi płatkami migdałów.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry