Mazurek z waniliowym kajmakiem
Zanim zerkniecie na mój przepis na mazurek z waniliowym kajmakiem, wiedzcie, że słodkie mazurki przywędrowały do nas z dalekiego Wschodu wraz z Turkami i Tatarami. Mogą mieć w sobie w zasadzie wszystko, co nam kojarzy się ze słodyczą i przepychem, wystarczy więc tylko trochę fantazji, by powstało to piękne i strojne, a co najważniejsze-słodkie ciasto 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 2 ugotowane żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 kostki masła
- 1/5 szklanki mleka do kawy 7,5%
Kajmak:
- 500 ml mleka do kawy 7,5%
- 5 pełnych łyżek cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Siekam masło z mąką i żółtkami, dodaję pozostałe składniki, szybko zagniatam ciasto.
Wkładam je do lodówki na ok. godzinę.
W rondlu z grubym dnem zagotowuję mleko z cukrem i wanilią (laskę wanilii przekrawam wzdłuż, nożem wyskrobuję nasionka i wszystko dodaję do mleka).
Zmniejszam ogień i mieszając, gotuję ok. godziny.
Masa powinna coraz bardziej gęstnieć. Sprawdzam czy zastyga, nakładając troszkę na zimny talerzyk.
Ciasto dzielę na 2 części, rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm, wykrawam dwa równe prostokąty.
Brzeg jednego ozdabiam spiralką ze zwiniętego paska ciasta (smaruję rant prostokąta wodą i doklejam ozdobny brzeg). Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piekę ok. 25-30 minut do zezłocenia.
Przekładam na kratkę do wystudzenia.
Prostokąt bez ozdobnego rantu smaruję połową dość ciepłego, gęstego kajmaku, nakładam warstwę dżemu brzoskwiniowego, przykrywam drugim prostokątem.
Wypełniam go pozostałym kajmakiem, ozdabiam dowolnie.
Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przepis autorski
Sprawdź tez inną, przepyszną wersję mazurka, którą przygotowałam tutaj 🙂