Mazurek z masą czekoladową

Mazurek z masą czekoladową
5
(1)

Mazurek z masą czekoladową

Ten mazurek z masą czekoladową przejęłam od mojej Teściowej i szybko stał się jednym z moich ulubionych – zarówno za sprawą pysznej czekoladowej masy przypominającej w smaku toffi na bardzo smacznym, półkruchym cieście – jak i łatwości, z jaką się go robi. Serdecznie go Wam polecam!

Składniki:

Ciasto na blaszkę 20 x 30 cm:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 120 g. masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko

Masa czekoladowa:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g. masła
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1,5 szklanki gładkiego mleka w proszku

Przygotowanie:

W misce siekam masło z mąką, proszkiem do pieczenia, śmietaną i żółtkiem, dodaję cukier puder i waniliowy.

Zagniatam ciasto, odkładam je na godzinę w chłodne miejsce.

Ciastem wyklejam dno blachy, wyklejam także wyższy brzeg, nakłuwam ciasto widelcem.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut.

W rondlu z grubym dnem podgrzewam płynne mleko z masłem, cukrem i kakao, gdy cukier się rozpuści zestawiam masę z ognia, lekko studzę i mocno ucierając dodaję mleko w proszku.

Powinna powstać dość gęsta masa. Jeszcze ciepłą masę przekładam na upieczony spód, wyrównuję powierzchnię.

Mazurek można dodatkowo polukrować i ozdobić bakaliami.

Sprawdź też inną wersję mazurka, którą przygotowałam tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry