Mazurek z masą czekoladową

Mazurek z masą czekoladową
0
(0)

Mazurek z masą czekoladową

Ten mazurek przejęłam od mojej Teściowej i szybko stał się jednym z moich ulubionych – zarówno za sprawą pysznej czekoladowej masy przypominającej w smaku toffi na bardzo smacznym, kruchym cieście – jak i łatwości, z jaką się go robi. Serdecznie go Wam polecam!

Składniki:

Ciasto na blaszkę 25 x 35 cm:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g. masła
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko

Masa czekoladowa:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g. masła
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1,5 szklanki gładkiego mleka w proszku

Przygotowanie:

W misce siekam masło z mąką, proszkiem do pieczenia, śmietaną i żółtkiem, dodaję cukier puder i waniliowy. Zagniatam ciasto, odkładam je na godzinę w chłodne miejsce. Ciastem wyklejam dno blachy, wyklejam także wyższy brzeg, nakłuwam ciasto widelcem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut. W rondlu z grubym dnem podgrzewam płynne mleko z masłem, cukrem i kakao, gdy cukier się rozpuści zestawiam masę z ognia, lekko studzę i mocno ucierając dodaję mleko w proszku. Powinna powstać dość gęsta masa. Jeszcze ciepłą masę przekładam na upieczony spód, wyrównuję powierzchnię. Mazurek można dodatkowo polukrować i ozdobić bakaliami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry