Mazurek z masą czekoladową
Ten mazurek z masą czekoladową przejęłam od mojej Teściowej i szybko stał się jednym z moich ulubionych – zarówno za sprawą pysznej czekoladowej masy przypominającej w smaku toffi na bardzo smacznym, półkruchym cieście – jak i łatwości, z jaką się go robi. Serdecznie go Wam polecam!
Składniki:
Ciasto na blaszkę 20 x 30 cm:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 120 g. masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
Masa czekoladowa:
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 120 g. masła
- 1 pełna łyżka kakao
- 1,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
Przygotowanie:
W misce siekam masło z mąką, proszkiem do pieczenia, śmietaną i żółtkiem, dodaję cukier puder i waniliowy.
Zagniatam ciasto, odkładam je na godzinę w chłodne miejsce.
Ciastem wyklejam dno blachy, wyklejam także wyższy brzeg, nakłuwam ciasto widelcem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 30 minut.
W rondlu z grubym dnem podgrzewam płynne mleko z masłem, cukrem i kakao, gdy cukier się rozpuści zestawiam masę z ognia, lekko studzę i mocno ucierając dodaję mleko w proszku.
Powinna powstać dość gęsta masa. Jeszcze ciepłą masę przekładam na upieczony spód, wyrównuję powierzchnię.
Mazurek można dodatkowo polukrować i ozdobić bakaliami.
Sprawdź też inną wersję mazurka, którą przygotowałam tutaj 🙂