Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy
0
(0)

Mazurek czekoladowy

Dla miłośników czekolady taki mazurek czekoladowy to prawdziwa poezja smaku, bo nie dość że biszkopt jest przygotowany z czekoladą (ciekawostka – jest bez mąki), to ciasto jest wykończone cudownym, aksamitnym ganaszem. Jedynie dla przełamania smaku dodany jest dżem z czarnej porzeczki.

Pokażę Wam coś absolutnie w moim guście – bardzo czekoladowe ciasto, które piekliśmy z Pawłem Małeckim na warsztatach wypieków wielkanocnych zorganizowanych przez Lidl Polska.

Przygotowywaliśmy to ciasto jako mazurek, bo wystarczy je odpowiedni ozdobić; jednak dla mnie jest tak cudownie deserowe i eleganckie, że wolę je podać w formie torcików.

Rewelacyjnie się kroi, zachowując piękny kształt, zwłaszcza po solidnym schłodzeniu.

Bardzo polecam to ciasto jako wspaniały deser i w ślad za mistrzem Pawłem dzielę się z Wami przepisem.

Składniki (duża blacha, z wyposażenia piekarnika):

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 dużych jaj
  • 80 g. cukru
  • 200 g. czekolady deserowej
  • 50 g. masła

Ganasz czekoladowy:

  • 200 g. śmietanki 30%
  • 200 g. czekolady deserowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 20 ml. whisky lub likieru (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt czekoladowy:

W garnku rozpuszczam masło, wrzucam kawałki czekolady- podgrzewam razem do momentu rozpuszczenia się czekolady.

Białka ubijam na sztywną pianę (żółtka odkładam), podczas ubijania stopniowo dodaję cukier.

Do ubitej piany mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodaję żółtka, a następnie wlewam czekoladę z masłem.

Całość delikatnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem.

Wyrównuję powierzchnię ciasta i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 10-12 minut.

Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdejmujemy je z blachy (jest bardzo delikatne).

Ganasz czekoladowy:

Zagotowuję śmietankę z miodem, po czym wrzucam do niej pokruszoną czekoladę i mieszam, aż ta się całkowicie rozpuści.

Zdejmuję garnek z ognia i mieszając dodaję miękkie masło i ewentualnie whisky lub likier.

Masę przelewam do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego masła.

Składanie:

Upieczone ciasto (wcześniej zdejmuję papier) dzielę na 4 równe części.

Pierwszą część smaruję dżemem, przykrywam drugą częścią. Tę część smaruję lekko dżemem i ganaszem czekoladowym, znów przykrywam ciastem i warstwą ganaszu.

Ostatni blat ciasta pokrywam resztą ganaszu i oprószam kakao.

Ciasto solidnie schładzam.

Sprawdź tez inną, przepyszną wersję mazurka, którą przygotowałam tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry