Mazurek czekoladowy
Dla miłośników czekolady taki mazurek czekoladowy to prawdziwa poezja smaku, bo nie dość że biszkopt jest przygotowany z czekoladą (ciekawostka – jest bez mąki), to ciasto jest wykończone cudownym, aksamitnym ganaszem. Jedynie dla przełamania smaku dodany jest dżem z czarnej porzeczki.
Pokażę Wam coś absolutnie w moim guście – bardzo czekoladowe ciasto, które piekliśmy z Pawłem Małeckim na warsztatach wypieków wielkanocnych zorganizowanych przez Lidl Polska.
Przygotowywaliśmy to ciasto jako mazurek, bo wystarczy je odpowiedni ozdobić; jednak dla mnie jest tak cudownie deserowe i eleganckie, że wolę je podać w formie torcików.
Rewelacyjnie się kroi, zachowując piękny kształt, zwłaszcza po solidnym schłodzeniu.
Bardzo polecam to ciasto jako wspaniały deser i w ślad za mistrzem Pawłem dzielę się z Wami przepisem.
Składniki (duża blacha, z wyposażenia piekarnika):
Biszkopt czekoladowy:
- 6 dużych jaj
- 80 g. cukru
- 200 g. czekolady deserowej
- 50 g. masła
Ganasz czekoladowy:
- 200 g. śmietanki 30%
- 200 g. czekolady deserowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 20 ml. whisky lub likieru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- dżem z czarnej porzeczki
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy:
W garnku rozpuszczam masło, wrzucam kawałki czekolady- podgrzewam razem do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Białka ubijam na sztywną pianę (żółtka odkładam), podczas ubijania stopniowo dodaję cukier.
Do ubitej piany mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodaję żółtka, a następnie wlewam czekoladę z masłem.
Całość delikatnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem.
Wyrównuję powierzchnię ciasta i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 10-12 minut.
Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdejmujemy je z blachy (jest bardzo delikatne).
Ganasz czekoladowy:
Zagotowuję śmietankę z miodem, po czym wrzucam do niej pokruszoną czekoladę i mieszam, aż ta się całkowicie rozpuści.
Zdejmuję garnek z ognia i mieszając dodaję miękkie masło i ewentualnie whisky lub likier.
Masę przelewam do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawiam w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Składanie:
Upieczone ciasto (wcześniej zdejmuję papier) dzielę na 4 równe części.
Pierwszą część smaruję dżemem, przykrywam drugą częścią. Tę część smaruję lekko dżemem i ganaszem czekoladowym, znów przykrywam ciastem i warstwą ganaszu.
Ostatni blat ciasta pokrywam resztą ganaszu i oprószam kakao.
Ciasto solidnie schładzam.
Sprawdź tez inną, przepyszną wersję mazurka, którą przygotowałam tutaj 🙂