Mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami

Mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami
0
(0)

Mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami (bez pieczenia)

Taki mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami przyszedł mi do głowy dlatego, bo mam sentyment do mas czekoladowych z mlekiem w proszku – pewnie jeszcze z lat dzieciństwa.

Ta masa jest podobna do zwykłego bloku, jednak różnica polega na tym, że jest bardzo aksamitna i gładziutka, a na dodatek elastyczna (blok jest raczej twardy i kruchy).

Smakiem przypomina kajmak. Do środka dodałam chrupki i dużo żurawiny, która przyjemnie przełamuje słodycz.

Składniki na blaszkę 18 x 18 cm:

  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 100 g. masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku (gładkie, nie w granulkach)
  • ok. 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka chrupek śniadaniowych

Dodatkowo: folia spożywcza do wyłożenia formy

Przygotowanie:

Na dno rondla wlewam odrobinkę wody, podgrzewam i gdy zawsze, wlewam mleko, dodaję cukier i masło.

Podgrzewam do rozpuszczenia składników, wtedy dodaję kakao i dokładnie mieszam.

Zestawiam rondel z ognia do lekkiego przestudzenia i dodaję szklankę mleka w proszku.

Mieszam bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek, stawiam rondel z powrotem na ogniu (minimalnym) i stopniowo, ciągle ucierając, dodaję drugą szklankę mleka w proszku.

Gdy się połączy z masą dodaję chrupki i żurawinę.

Lekko przestudzoną masę wykładam do foremki (w mojej jest wyjmowane dno, więc mogłam wyłożyć je oddzielnie folią; jeśli takiej nie macie, wyłóżcie dno papierem do pieczenia).

Wyrównuję powierzchnię i odstawiam na noc do lodówki.

Sprawdź tez inną, przepyszną wersję mazurka, którą przygotowałam tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.