Mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami (bez pieczenia)
Taki mazurek czekoladowy z żurawiną i chrupkami przyszedł mi do głowy dlatego, bo mam sentyment do mas czekoladowych z mlekiem w proszku – pewnie jeszcze z lat dzieciństwa.
Ta masa jest podobna do zwykłego bloku, jednak różnica polega na tym, że jest bardzo aksamitna i gładziutka, a na dodatek elastyczna (blok jest raczej twardy i kruchy).
Smakiem przypomina kajmak. Do środka dodałam chrupki i dużo żurawiny, która przyjemnie przełamuje słodycz.
Składniki na blaszkę 18 x 18 cm:
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 100 g. masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 2 szklanki mleka w proszku (gładkie, nie w granulkach)
- ok. 3/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanka chrupek śniadaniowych
Dodatkowo: folia spożywcza do wyłożenia formy
Przygotowanie:
Na dno rondla wlewam odrobinkę wody, podgrzewam i gdy zawsze, wlewam mleko, dodaję cukier i masło.
Podgrzewam do rozpuszczenia składników, wtedy dodaję kakao i dokładnie mieszam.
Zestawiam rondel z ognia do lekkiego przestudzenia i dodaję szklankę mleka w proszku.
Mieszam bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek, stawiam rondel z powrotem na ogniu (minimalnym) i stopniowo, ciągle ucierając, dodaję drugą szklankę mleka w proszku.
Gdy się połączy z masą dodaję chrupki i żurawinę.
Lekko przestudzoną masę wykładam do foremki (w mojej jest wyjmowane dno, więc mogłam wyłożyć je oddzielnie folią; jeśli takiej nie macie, wyłóżcie dno papierem do pieczenia).
Wyrównuję powierzchnię i odstawiam na noc do lodówki.
Sprawdź tez inną, przepyszną wersję mazurka, którą przygotowałam tutaj 🙂