Maślankowy szybki łaciatek

Maślankowy szybki łaciatek
5
(1)

Maślankowy szybki łaciatek

Zrobienie tego ciasta z pieczeniem zajęło mi jakieś 50 minut. Przygotujcie wszystko tak, żeby było w zasięgu ręki. Rozgrzejcie piekarnik, odmierzcie składniki, przygotujcie 2 miseczki i natłuśćcie foremkę. I do dzieła.

Składniki (na małą porcję – piekłam w aluminiowej foremce 6 na 20 cm):

  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 szklanka mąki pszennej T 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta ekstra
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • kilka kropli olejku rumowego

Dodatkowo:

  • szczypta soli do ubijania białek
  • olej do posmarowania foremki
  • mąka do oprószenia foremki

Przygotowanie:

Oddzielam żółtka od białek i umieszczam je w oddzielnych miskach.

Zaczynam od ubicia białek ze szczyptą soli – na sztywną pianę – odstawiam tę miskę na bok.

Następnie do żółtek wsypuję cukry i miksuję je razem kilkanaście sekund, by się połączyły.

Dolewam maślankę, miksuję do połączenia (uwaga, pryska), po czym stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia.

Dolewam olej i olejek rumowy, miksuję wszystko do uzyskania gładkiego ciasta.

Do ciasta przekładam ubitą pianę i delikatnie łączę wszystko mieszając łyżką.

Następnie do miski po ubitej pianie przekładam połowę ciasta, dodaję do niej kakao i szczyptę proszku do pieczenia, delikatnie mieszam.

Oba ciasta wykładam na przemian łyżką do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki, a potem wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry