0
(0)
Maślankowe naleśniki z twarożkiem
Naleśniki są pyszne dzięki wyjątkowo delikatnemu ciastu – przygotowałam je na bazie maślanki. No i słodki, waniliowy twarożek – takie właśnie lubimy najbardziej 😉
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ser:
- 250 g. twarogu półtłustego
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
W misce ubijam trzepaczką wszystkie składniki ciasta – ciasto powinno być lejące i gładkie.
Odstawiam je na 10 minut, a w tym czasie przygotowuję twarożek: przekładam go do miski, duszę widelcem, dolewam śmietanę i dodaje cukry. Mieszam do połączenia.
Z ciasta smażę niewielkie naleśniki – u mnie patelni ma średnicę 12 cm. Przy smażeniu pierwszego wlewam na patelnię odrobinę oleju, później nie trzeba już tego robić.
Każdy naleśnik smaruję słodkim twarożkiem i zwijam.
Podaję posypane cukrem pudrem.