Maślankowe naleśniki z twarożkiem

Maślankowe naleśniki z twarożkiem
0
(0)

Maślankowe naleśniki z twarożkiem

Naleśniki są pyszne dzięki wyjątkowo delikatnemu ciastu – przygotowałam je na bazie maślanki. No i słodki, waniliowy twarożek – takie właśnie lubimy najbardziej 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ser:

  • 250 g. twarogu półtłustego
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do smaku

Przygotowanie:

W misce ubijam trzepaczką wszystkie składniki ciasta – ciasto powinno być lejące i gładkie.

Odstawiam je na 10 minut, a w tym czasie przygotowuję twarożek: przekładam go do miski, duszę widelcem, dolewam śmietanę i dodaje cukry. Mieszam do połączenia.

Z ciasta smażę niewielkie naleśniki – u mnie patelni ma średnicę 12 cm. Przy smażeniu pierwszego wlewam na patelnię odrobinę oleju, później nie trzeba już tego robić.

Każdy naleśnik smaruję słodkim twarożkiem i zwijam.

Podaję posypane cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.