Maślankowa bułka drożdżowa
Delikatna, puszysta bułeczka ze słodką kruszonką – sama bułka nie jest zbyt słodka, bo w zamierzeniu przeznaczona jest do jedzenia z miodem lub dżemem, więc nie chciałam by cukru było zbyt dużo. Maślanka dodaje jej mlecznego smaku. Jest idealna na kolację lub śniadanie.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g. świeżych drożdży
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 kostki miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- 2 pełne łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- masło do natłuszczenia formy
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i kilkoma łyżkami maślanki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję jajko, sól, miękkie masło i pozostałe: cukier puder i maślankę.
Dodaję wyrośnięte drożdże, zagniatam ciasto. Będzie miękkie i trochę klejące, nie należy się tym przejmować.
Wyrabiam ciasto 5-8 minut, po czym przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na godzinę, żeby wyrosło.
W tym czasie siekam 2 łyżki zimnego masła z pozostałymi składnikami kruszonki, a następnie końcami palców zagniatam w kruszonkę.
Ostawiam ją do lodówki.
Formę dokładnie smaruję masłem i wysypuję bułką.
Wyrośnięte ciasto w misce jeszcze raz szybko zagniatam – i przekładam do formy.
Posypuję bułkę kruszonką i wstawiam na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Przepis autorski