Maślankowa bułka drożdżowa

Maślankowa bułka drożdżowa
5
(1)

Maślankowa bułka drożdżowa

Delikatna, puszysta bułeczka ze słodką kruszonką – sama bułka nie jest zbyt słodka, bo w zamierzeniu przeznaczona jest do jedzenia z miodem lub dżemem, więc nie chciałam by cukru było zbyt dużo. Maślanka dodaje jej mlecznego smaku. Jest idealna na kolację lub śniadanie.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • 2 pełne łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • masło do natłuszczenia formy
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i kilkoma łyżkami maślanki na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję jajko, sól, miękkie masło i pozostałe: cukier puder i maślankę.

Dodaję wyrośnięte drożdże, zagniatam ciasto. Będzie miękkie i trochę klejące, nie należy się tym przejmować.

Wyrabiam ciasto 5-8 minut, po czym przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na godzinę, żeby wyrosło.

W tym czasie siekam 2 łyżki zimnego masła z pozostałymi składnikami kruszonki, a następnie końcami palców zagniatam w kruszonkę.

Ostawiam ją do lodówki.

Formę dokładnie smaruję masłem i wysypuję bułką.

Wyrośnięte ciasto w misce jeszcze raz szybko zagniatam – i przekładam do formy.

Posypuję bułkę kruszonką i wstawiam na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.