Maślane słodkie bułeczki

Maślane słodkie bułeczki
0
(0)

Maślane słodkie bułeczki

Od dawna wiem, że jestem uzależniona od słońca. Gdy świeci jak dziś mogę przenosić góry, energia mnie rozpiera, mam chęć na wszystko! Sama dla siebie na śniadanie przygotowałam te słodkie maleństwa, w końcu dlaczego nie można siebie samego od czasu do czasu rozpieścić ? Ale bułeczek jest tyle, że chętnie się podzielę, więc zapraszam na kęs, smacznego 🙂

Składniki (na ok. 15 bułeczek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 50 g. rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę, robię w niej dołek, wkruszam drożdże, dosypuję do nich łyżeczkę cukru i wlewam 3 łyżki ciepłego mleka, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

Wyrabiam je przez kilka minut (ciasto jest dość rzadkie).

Pozostawiam na 15 minut pod przykryciem.

Przekładam na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagniatam i formuję malutkie bułeczki ( wielkości małej mandarynki ) i układam je na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odległość ok.0,5 cm.

Znów pozostawiam do wyrośnięcia – na 15 minut.

Następnie wszystkie bułeczki dokładnie smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry