4.6
(5)
Maślane placuszki z jabłkami
Puszyste, a jednocześnie jakby kruche dzięki dodatkowi sody i masła. Trochę placuszki, trochę bułeczki. Pełne jabłek – pyszności!
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1 pełna łyżka masła, rozpuszczonego
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 2-3 słodkie jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, jogurt, jajka, rozpuszczone (nie gorące) masło, cukier waniliowy i sodę umieszczam w misce i rózgą kuchenną mieszam do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta.
Obieram jabłka i kroję je w drobną kostkę, dokładam do ciasta, mieszam.
Ciasto zacznie troszkę rosnąć i napowietrzy się.
Rozgrzewam olej na patelni i na średnim ogniu smażę niewielkie placuszki, na mocno złoty kolor, po 3-4 minuty z każdej strony.