Maślane placuszki z jabłkami

Maślane placuszki z jabłkami
4.6
(5)

Maślane placuszki z jabłkami

Puszyste, a jednocześnie jakby kruche dzięki dodatkowi sody i masła. Trochę placuszki, trochę bułeczki. Pełne jabłek – pyszności!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 1 pełna łyżka masła, rozpuszczonego
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 2-3 słodkie jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę, jogurt, jajka, rozpuszczone (nie gorące) masło, cukier waniliowy i sodę umieszczam w misce i rózgą kuchenną mieszam do uzyskania gęstego, gładkiego ciasta.

Obieram jabłka i kroję je w drobną kostkę, dokładam do ciasta, mieszam.

Ciasto zacznie troszkę rosnąć i napowietrzy się.

Rozgrzewam olej na patelni i na średnim ogniu smażę niewielkie placuszki, na mocno złoty kolor, po 3-4 minuty z każdej strony.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 5

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.