Maślane ciasto ze śliwkami

Maślane ciasto ze śliwkami
0
(0)

Maślane ciasto ze śliwkami

Polecam to ciasto – jest bardzo smaczne! Delikatne, z wyraźnie maślanym smakiem, nie za słodkie, pachnące cytryną, i pysznymi, soczystymi śliwkami.

Składniki (okrągła forma 22 do 24 cm):

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • śliwki

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem i miksuję na najwyższych obrotach, aż będzie białe i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste.

Oddzielnie ubijam na sztywno pianę i łopatką lub dłonią łączę ją z ciastem – jak pisałam, jest gęste, wiec najłatwiej dokładać pianę w kilku porcjach, każdorazowo możliwie delikatnie łącząc ją z ciastem.

Na końcu dodaję startą skórkę, i jeszcze raz mieszam.

Ciasto wykładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.

Na górze rozkładam połówki śliwek.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut – sprawdzam patyczkiem środek, czy jest upieczony.

Po przestygnięciu posypuję ciasto delikatnie cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry