Maślane ciasto ze śliwkami
Polecam to ciasto – jest bardzo smaczne! Delikatne, z wyraźnie maślanym smakiem, nie za słodkie, pachnące cytryną, i pysznymi, soczystymi śliwkami.
Składniki (okrągła forma 22 do 24 cm):
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 15 g proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny
- śliwki
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Miękkie masło umieszczam w misie miksera razem z cukrem pudrem i miksuję na najwyższych obrotach, aż będzie białe i puszyste.
Nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste.
Oddzielnie ubijam na sztywno pianę i łopatką lub dłonią łączę ją z ciastem – jak pisałam, jest gęste, wiec najłatwiej dokładać pianę w kilku porcjach, każdorazowo możliwie delikatnie łącząc ją z ciastem.
Na końcu dodaję startą skórkę, i jeszcze raz mieszam.
Ciasto wykładam do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Na górze rozkładam połówki śliwek.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 60-70 minut – sprawdzam patyczkiem środek, czy jest upieczony.
Po przestygnięciu posypuję ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Jedna odpowiedź
Pyszne !