Maślane bułki śniadaniowe

Maślane bułki śniadaniowe
0
(0)

Maślane bułki śniadaniowe

Wspaniałe na śniadanie, ale rzecz jasna i na kolację 🙂 Zdążycie upiec te bułeczki jeszcze dziś, a warto, Kochani, warto – są świetne: puszyste, z chrupiącymi ziarenkami, maślane w smaku.

Składniki (na 8 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 2 pełne łyżki miękkiego masła
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • duża garść mieszanki ziarenek: słonecznika,dyni, orzeszków pinii itd.

Ponadto:

  • płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania
  • ziarenka do posypania bułek
  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Drożdże ucieram z miodem, odrobiną wody i 2 łyżkami mąki na pastę, odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, śmietanę, ziarenka, sól i wyrośnięty zaczyn.

Stopniowo dolewam wodę (ostrożnie, bo śmietana i masło powodują, że ciasto jest dość luźne, więc część wody może zostać).

Gdy składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut, odkładam do wyrośnięcia na 35-40 minut.

Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez moment, by pozbyć się nadmiaru gazów, po czym dzielę je na 8 części.

Z każdej części formuję kulkę, okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki (moczonym w mące) robię głębokie otwory na środku, smaruję bułki ciepłym mlekiem i posypuję ziarenkami.

Piekę 25-30 minut w temperaturze 210 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry