Maślane bułki śniadaniowe
Wspaniałe na śniadanie, ale rzecz jasna i na kolację 🙂 Zdążycie upiec te bułeczki jeszcze dziś, a warto, Kochani, warto – są świetne: puszyste, z chrupiącymi ziarenkami, maślane w smaku.
Składniki (na 8 sztuk):
- 2,5 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
- 25 g. świeżych drożdży
- 2 pełne łyżki miękkiego masła
- 2 pełne łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
- duża garść mieszanki ziarenek: słonecznika,dyni, orzeszków pinii itd.
Ponadto:
- płaska łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- ziarenka do posypania bułek
- mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z miodem, odrobiną wody i 2 łyżkami mąki na pastę, odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, śmietanę, ziarenka, sól i wyrośnięty zaczyn.
Stopniowo dolewam wodę (ostrożnie, bo śmietana i masło powodują, że ciasto jest dość luźne, więc część wody może zostać).
Gdy składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut, odkładam do wyrośnięcia na 35-40 minut.
Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez moment, by pozbyć się nadmiaru gazów, po czym dzielę je na 8 części.
Z każdej części formuję kulkę, okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki (moczonym w mące) robię głębokie otwory na środku, smaruję bułki ciepłym mlekiem i posypuję ziarenkami.
Piekę 25-30 minut w temperaturze 210 stopni C.
Przepis autorski