0
(0)
Dżem / marmolada agrestowa
Dżem z agrestu lubię za konsystencję i smak, to jeden z moich ulubionych. To właściwie już marmolada, doskonale sprawdza się np. jako nadzienie w kruchych rogalikach.
Skórki owoców wysmażają się i w gotowym dżemie są lekko chrupiące. W smaku wyczuwa się kwasek, co również bardzo mi odpowiada.
Proporcje:
- 1,5 kg agrestu
- 1 szklanka cukru
- 2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Agrest dokładnie myję, obrywam zielone ogonki, przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem.
Wlewam odrobinę wody i wsypuję cukier.
Podgrzewam do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję aż dżem wyraźnie zgęstnieje i stanie się szklisty.
Gorący przekładam do słoików, mocno zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.