Marmolada agrestowa

Marmolada agrestowa
0
(0)

Dżem / marmolada agrestowa

Dżem z agrestu lubię za konsystencję i smak, to jeden z moich ulubionych. To właściwie już marmolada, doskonale sprawdza się np. jako nadzienie w kruchych rogalikach.

Skórki owoców wysmażają się i w gotowym dżemie są lekko chrupiące. W smaku wyczuwa się kwasek, co również bardzo mi odpowiada.

Proporcje:

  • 1,5 kg agrestu
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 łyżki wody

Przygotowanie:

Agrest dokładnie myję, obrywam zielone ogonki, przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem.

Wlewam odrobinę wody i wsypuję cukier.

Podgrzewam do zagotowania, po czym zmniejszam ogień i gotuję aż dżem wyraźnie zgęstnieje i stanie się szklisty.

Gorący przekładam do słoików, mocno zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.