Markizy z kremem czekoladowym

Markizy z kremem czekoladowym
0
(0)

Markizy z kremem czekoladowym

Kruche ciastka i czekoladowy krem- to połączenie gwarantuje pyszny smak. Ciastka można przygotować wcześniej, a sam krem zajmie tylko chwilkę, więc nawet na niezapowiedzianą wizytę ciastka mogą być wspaniale:)

Dostałam w prezencie niesamowitą paczkę, która po otwarciu przyprawiła mnie o wielkie zdumienie 🙂 Firma MŁYNOMAG podarowała mi zapas mąki tak wielki, że gdybym była Marią Antoniną, ale taką miłosierną;) i ciastka biednym dać bym chciała, na długo starczyłoby jej ludziom do wypieków 😉

Firma MŁYNOMAG kontynuuje długą tradycję produkcji mąki- młyn, w którym jest mielona to najprawdopodobniej najstarszy działający młyn w Polsce. Mąka jest przygotowywana z produktów najwyższej jakości, z Mazurskich i Warmińskich zbóż. Zajrzyjcie, przeczytajcie, rozgośćcie się w sklepie – mąka jest sprzedawana w doskonałej cenie! Zachwyciły mnie opakowania, każdy rodzaj mąki jest wyróżniony innym kolorem, co wbrew pozorom jest istotne gdy wyjmuję coś z zatłoczonej kuchennej szafki 🙂

Na razie to moje pierwsze ciastka z udziałem mąki tortowej; wrażenie mam bardzo pozytywne, świetnie się zagniata, łączy z pozostałymi składnikami, jest delikatna i gładka. Serdecznie ją polecam.

Ok, dość wstępu, zapraszam na ciastka !

Składniki:

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej tortowej T-450 ze sklepu MŁYNOMAG
  • szczypta soli

Krem:

  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 3 łyżki gładkiego białego serka typu philadelphia

Przygotowanie:

Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na zupełnie gładką masę, po czym dodaję szczyptę soli, miękkie masło i ucieram do połączenia się składników.

Wsypuję 1,5 szklanki mąki, łyżką łączę ją z masą, wykładam ciasto na stolnicę z resztą mąki i szybko zagniatam w jednolite (będzie bardzo miękkie i delikatne) ciasto.

Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym rozwałkowuję na 0,5 cm grubości i wycinam kółeczka o średnicy ok. 4 cm.

Przekładam je na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 20 minut, aż lekko się zezłocą.

Wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladę rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z lekko gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku).

Stopniowo dodaję ją do serka (powinien być w temperaturze pokojowej), mieszam dokładnie razem z likierem.

Kremem przekładam po dwa ciastka.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry