Markizy kokosowe z kremem kawowym
Wczoraj przyszedł mi pomysł na markizy kokosowe z kremem kawowym. Ciasteczka upiekłam wczoraj wieczorem, a dziś przygotowałam krem.
Pomysł na taki krem wykorzystałam już jakiś czas temu, w domowych ciasteczkach oreo – jest dość twardy, ale też gładki i aksamitny.
Z tej porcji wyszło mi bodajże 45 ciastek, czyli po złożeniu ponad dwadzieścia.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g. masy marcepanowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kakao
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 100 g. miękkiego masła
Krem:
- 100 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki gładkiego mleka w proszku
- 1 łyżka ekstraktu kawowego
Przygotowanie:
Łączę w misce wszystkie składniki ciasta, zagniatam – powinno być elastyczne i dość miękkie.
Rozwałkowuję ciasto ma grubość 0,5 cm i wykrajam ciasteczka, układam je na blachach wyłożonych papierem.
Wstawiam blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (u mnie 23 minuty) – powinny być złote.
Upieczone ciastka przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Miksuję miękkie masło z cukrem pudrem na gładki krem, dodaję ekstrakt kawowy, a potem stopniowo dodaję mleko w proszku i już łyżką łączę z masłem.
Gdy krem jest gładki i aksamitny, nakładam po porcji na połowę ciastek i przykrywam je pozostałymi.
Przepis autorski