Markizy kokosowe z kremem kawowym

Markizy kokosowe z kremem kawowym
0
(0)

Markizy kokosowe z kremem kawowym

Ciasteczka upiekłam wczoraj wieczorem, a dziś przygotowałam krem. Pomysł na taki krem wykorzystałam już jakiś czas temu, w domowych ciasteczkach oreo – jest dość twardy, ale też gładki i aksamitny.
Z tej porcji wyszło mi bodajże 45 ciastek, czyli po złożeniu ponad dwadzieścia.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g. masy marcepanowej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 100 g. miękkiego masła

Krem:

  • 100 g. miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki gładkiego mleka w proszku
  • 1 łyżka ekstraktu kawowego

Przygotowanie:

Łączę w misce wszystkie składniki ciasta, zagniatam – powinno być elastyczne i dość miękkie.

Rozwałkowuję ciasto ma grubość 0,5 cm i wykrajam ciasteczka, układam je na blachach wyłożonych papierem.

Wstawiam blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (u mnie 23 minuty) – powinny być złote.

Upieczone ciastka przekładam na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Miksuję miękkie masło z cukrem pudrem na gładki krem, dodaję ekstrakt kawowy, a potem stopniowo dodaję mleko w proszku i już łyżką łączę z masłem.

Gdy krem jest gładki i aksamitny, nakładam po porcji na połowę ciastek i przykrywam je pozostałymi.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry