Marchewkowe ciasto korzenne z powidłami
W dzieciństwie często jadłam popularne wtedy ciasto murzynek, w jednej z jego wersji jednym ze składników był powidła lub inny dżem.
Dziś ten pomysł sprawdziłam w cieście marchewkowym, i to strzał w 10-tkę, bo powidła śliwkowe które dodałam sprawiają, że ciasto jest bardzo, bardzo wilgotne i soczyste.
Składniki:
- 150 g marchewki, startej na tarce z grubymi oczkami
- 3 jajka
- 80 g cukru trzcinowego
- 280 g powideł śliwkowych
- 30 g oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 220 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 100 g powideł śliwkowych do przełożenia
- olej do natłuszczenia formy
- mąka do posypania formy
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 g mleka
Przygotowanie:
Startą marchewkę umieszczam w misce, dodaję najpierw mokre składniki: powidła, jajka i olej, wszystko dokładnie mieszam.
Następnie dodaję cukier, sodę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszam.
Wsypuję przyprawy i kakao, znowu mieszam, a na końcu dodaję mąkę i mieszam wszystko do połączenia.
Ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej mąką foremki.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 50-55 minut – do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto przekrajam na 3 równe blaty.
Składam w foremce, smarując każdy blat powidłami.
Wstawiam do lodówki na godzinę.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę z mlekiem lub śmietanką, smaruję pędzelkiem całe ciasto (wyjęte z formy).