Marcepanowe ślimaczki

Marcepanowe ślimaczki
0
(0)

Marcepanowe ślimaczki

Wanilia czy może marcepan ? W obliczu tak trudnego wyboru poszłam na kompromis, jest i to, i to. Marcepanowe ślimaczki to chyba najprostszy sposób na efektowne ciasteczka!

Składniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 125 g. margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 200 g. masy marcepanowej

Przygotowanie:

Mieszam w misce sypkie składnik i siekam je z margaryną.

Dodaję żółtko, zagniatam ciasto i chłodzę je przez pół godziny w lodówce.

Rozwałkowuję ciasto na prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm.

Masę marcepanową rozwałkowuję na takie same wymiary i układam ją na prostokątach z ciasta.

Roluję w roladkę i tnę na szerokość 0,5 cm.

Każde ciasteczko lekko spłaszczam dłonią, przekładam na blachę wyłożoną papierem i piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis autorski

Przepis na inne marcepanowe ciasteczka znajdziecie np. tutaj

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry