0
(0)
Marcepanowe ślimaczki
Wanilia czy może marcepan ? W obliczu tak trudnego wyboru poszłam na kompromis, jest i to, i to. Marcepanowe ślimaczki to chyba najprostszy sposób na efektowne ciasteczka!
Składniki:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 125 g. margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 200 g. masy marcepanowej
Przygotowanie:
Mieszam w misce sypkie składnik i siekam je z margaryną.
Dodaję żółtko, zagniatam ciasto i chłodzę je przez pół godziny w lodówce.
Rozwałkowuję ciasto na prostokąty o wymiarach 5 x 10 cm.
Masę marcepanową rozwałkowuję na takie same wymiary i układam ją na prostokątach z ciasta.
Roluję w roladkę i tnę na szerokość 0,5 cm.
Każde ciasteczko lekko spłaszczam dłonią, przekładam na blachę wyłożoną papierem i piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski
Przepis na inne marcepanowe ciasteczka znajdziecie np. tutaj