Marcepanowe herbatniki z serem

Marcepanowe herbatniki z serem
0
(0)

Marcepanowe herbatniki z serem

Ciasto serowe, mocno pachnące wanilią, rozwarstwia się trochę jak francuskie, a marcepan apetycznie się zarumienił. Ciastka są lekkie, nie za słodkie, bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 150 g. zimnego masła
  • 250 g. białego, gładkiego serka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 g. masy marcepanowej
  • 1 białko

Przygotowanie:

Masło siekam dokładnie z mąką, dodaję puder i pastę waniliową, zagniatam ciasto.

Chłodzę je w lodówce przez ok. godzinę.

Rozwałkowuję ciasto na cienki placek (ok. 3 mm), wykrawam radełkiem niewielkie prostokąty. Smaruję je rozmąconym białkiem.
Marcepan rozwałkowuję (podsypuję stolnicę cukrem pudrem) na ok. 2 mm grubości, wykrawam radełkiem prostokąty trochę mniejsze niż z ciasta, nacinam ozdobnie ich powierzchnię i układam na posmarowanych białkiem ciastkach.

Piekę w termoobiegu w temperaturze 180 stopni C. ok 10-12 minut, aż masa marcepanowa się zrumieni.

Przepis autorski

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także: pyszne ciastka serowe

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry