Marcepanowe herbatniki z serem
Ciasto serowe, mocno pachnące wanilią, rozwarstwia się trochę jak francuskie, a marcepan apetycznie się zarumienił. Moje marcepanowe herbatniki z serem są lekkie, nie za słodkie, bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 szklanka maki pszennej
- 150 g. zimnego masła
- 250 g. białego, gładkiego serka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 50 g. masy marcepanowej
- 1 białko
Przygotowanie:
Masło siekam dokładnie z mąką, dodaję puder i pastę waniliową, zagniatam ciasto.
Chłodzę je w lodówce przez ok. godzinę.
Rozwałkowuję ciasto na cienki placek (ok. 3 mm), wykrawam radełkiem niewielkie prostokąty. Smaruję je rozmąconym białkiem.
Marcepan rozwałkowuję (podsypuję stolnicę cukrem pudrem) na ok. 2 mm grubości, wykrawam radełkiem prostokąty trochę mniejsze niż z ciasta, nacinam ozdobnie ich powierzchnię i układam na posmarowanych białkiem ciastkach.
Piekę w termoobiegu w temperaturze 180 stopni C. ok 10-12 minut, aż masa marcepanowa się zrumieni.
Przepis autorski
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także: pyszne ciastka serowe