Makowiec z kokosową bezą na kruchym cieście

Makowiec z kokosową bezą na kruchym cieście
0
(0)

Makowiec z kokosową bezą na kruchym cieście

Zachciało mi się wczoraj szybkiego ciasta z makiem, więc przydała się puszeczka gotowej masy makowej. Ciacho składa się z dość kruchego spodu, warstwy maku z bakaliami i słodkiej kokosowej bezy. Masa makowa trafiła mi się niezbyt słodka, i dobrze, bo ciasto dzięki temu nie jest przesłodzone. Jeśli chcecie, można zmniejszyć też ilość cukru w samym spodzie.

Uwaga – ciasto piekłam w okrągłej tortownicy o śr. 21 cm. na dużą blachę trzeba podwoić składniki.

Składniki (na tortownicę średnicy 21 cm):

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g. zimnego masła
  • 2 duże żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 400 g. gotowej masy makowej z bakaliami
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

W misce siekam mąkę z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrami i żółtkami.

Zagniatam szybko ciasto (nie musi być wyrobione na gładko, ważne tylko by składniki się połączyły).

Ciastem wyklejam dno tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką, lekko przyciskam i wyrównuję.

Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. na ok. 25-30 minut – ciasto powinno się zezłocić.

W tym czasie ubijam dwa białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypuję cukier, a potem mąkę ziemniaczaną.

Na koniec wsypuję wiórki i mieszam łyżką do połączenia się.

Na podpieczone gorące ciasto wykładam masę makową, wyrównuję powierzchnię, a całość przykrywam pianą z kokosem.

Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 20 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry