Makowiec z kokosową bezą na kruchym cieście
Zachciało mi się wczoraj szybkiego ciasta z makiem, więc przydała się puszeczka gotowej masy makowej. Ciacho składa się z dość kruchego spodu, warstwy maku z bakaliami i słodkiej kokosowej bezy. Masa makowa trafiła mi się niezbyt słodka, i dobrze, bo ciasto dzięki temu nie jest przesłodzone. Jeśli chcecie, można zmniejszyć też ilość cukru w samym spodzie.
Uwaga – ciasto piekłam w okrągłej tortownicy o śr. 21 cm. na dużą blachę trzeba podwoić składniki.
Składniki (na tortownicę średnicy 21 cm):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g. zimnego masła
- 2 duże żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 g. gotowej masy makowej z bakaliami
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
W misce siekam mąkę z proszkiem do pieczenia, masłem, cukrami i żółtkami.
Zagniatam szybko ciasto (nie musi być wyrobione na gładko, ważne tylko by składniki się połączyły).
Ciastem wyklejam dno tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką, lekko przyciskam i wyrównuję.
Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. na ok. 25-30 minut – ciasto powinno się zezłocić.
W tym czasie ubijam dwa białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna, stopniowo wsypuję cukier, a potem mąkę ziemniaczaną.
Na koniec wsypuję wiórki i mieszam łyżką do połączenia się.
Na podpieczone gorące ciasto wykładam masę makową, wyrównuję powierzchnię, a całość przykrywam pianą z kokosem.
Wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 170 stopni C. i piekę jeszcze 20 minut.