Makowiec z jabłkami (japoński)
Nie jest to tradycyjny makowiec, ale z całą pewnością to pyszne ciasto. Delikatne, miękkie i wilgotne, cudownie smakuje z kubkiem kawy.
Polecam Wam tę wersję na święta 🙂
Składniki (blacha 20×30 cm):
- 0,5 kg suchego maku
- 0,7 kg jabłek
- 8 jajek
- 200 g. miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli oleju migdałowego
- 6-8 łyżek kaszy manny
- opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)
Masa czekoladowa:
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 60 g. masła
- 1 łyżka kakao
- mleko w proszku – ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
- szczypta soli do ubijania białek
- masło do posmarowania formy
- kasza manna do posypania formy
Przygotowanie:
Ciasto:
Mak sparzam wrzątkiem i zostawiam na 6-8 godzin, po czym dokładnie odcedzam i przepuszczam 3 razy przez maszynkę z drobnym sitkiem (lub używam zmielonego maku, wtedy wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 30 minut).
Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, po czym ucierając dalej dodaję kolejno po żółtku, a potem starte na grubej tarce jabłka.
Dodaję też proszek do pieczenia, olejek migdałowy i kaszę, mieszam.
Wszystko łączę z makiem.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam ją z masą makową.
Masę przelewam do natłuszczonej i posypanej kaszą formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).
Masa czekoladowa:
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao.
Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku.
Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna.
Wykładam ją (ciepłą) na ciasto, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.