Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami
Makowiec z jabłkami
0
(0)

Makowiec z jabłkami (japoński)

Nie jest to tradycyjny makowiec, ale z całą pewnością to pyszne ciasto. Delikatne, miękkie i wilgotne, cudownie smakuje z kubkiem kawy.

Polecam Wam tę wersję na święta 🙂

Składniki (blacha 20×30 cm):

  • 0,5 kg suchego maku
  • 0,7 kg jabłek
  • 8 jajek
  • 200 g. miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli oleju migdałowego
  • 6-8 łyżek kaszy manny
  • opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)

Masa czekoladowa:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 60 g. masła
  • 1 łyżka kakao
  • mleko w proszku – ok. 3/4 do 1 szklanki

Dodatkowo:

  • szczypta soli do ubijania białek
  • masło do posmarowania formy
  • kasza manna do posypania formy

Przygotowanie:

Ciasto:

Mak sparzam wrzątkiem i zostawiam na 6-8 godzin, po czym dokładnie odcedzam i przepuszczam 3 razy przez maszynkę z drobnym sitkiem (lub używam zmielonego maku, wtedy wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 30 minut).

Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, po czym ucierając dalej dodaję kolejno po żółtku, a potem starte na grubej tarce jabłka.

Dodaję też proszek do pieczenia, olejek migdałowy i kaszę, mieszam.

Wszystko łączę z makiem.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam ją z masą makową.

Masę przelewam do natłuszczonej i posypanej kaszą formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Masa czekoladowa:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao.

Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku.

Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna.

Wykładam ją (ciepłą) na ciasto, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.