Makowiec tradycyjny

Makowiec tradycyjny
0
(0)

Makowiec tradycyjny

Zapraszam dziś na łatwy w przygotowaniu, wilgotny, pyszny i sprawdzony makowiec. Można oczywiście ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej, jednak ja polecam zrobioną własnoręcznie – ma o wiele lepszy smak 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 250 g. masła
  • 60 g. świeżych drożdży
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka do posmarowania

Mak:

  • 500 g. mielonego maku
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka miękkiego masła

Przygotowanie:

Mak (o ile nie jest mielony) zalewam wrzątkiem do zakrycia, pozostawiam do ostygnięcia, po czym odcedzam dokładnie na sicie i dwukrotnie mielę.

Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.

Drożdże mieszam dokładnie ze śmietaną i łyżeczką cukru na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mąkę siekam z masłem, dodaję sól, jajka ,oba cukry, skórkę cytrynową i zaczyn, zagniatam ciasto (dość rzadkie), w razie konieczności lekko podsypuję mąką.

Dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję w prostokąty (długości foremki keksówki).

Na każdy prostokąt wykładam połowę porcji maku, delikatnie rozprowadzam i zwijam.

Końce każdego makowca podwijam pod spód, przekładam do 2 foremek wyłożonych papierem.

Zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Smaruję dokładnie mlekiem i piekę przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry