Makowiec tradycyjny
Zapraszam dziś na łatwy w przygotowaniu, wilgotny, pyszny i sprawdzony makowiec. Można oczywiście ułatwić sobie pracę i użyć gotowej masy makowej, jednak ja polecam zrobioną własnoręcznie – ma o wiele lepszy smak 🙂
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 g. masła
- 60 g. świeżych drożdży
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka do posmarowania
Mak:
- 500 g. mielonego maku
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka miękkiego masła
Przygotowanie:
Mak (o ile nie jest mielony) zalewam wrzątkiem do zakrycia, pozostawiam do ostygnięcia, po czym odcedzam dokładnie na sicie i dwukrotnie mielę.
Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.
Drożdże mieszam dokładnie ze śmietaną i łyżeczką cukru na pastę, odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Mąkę siekam z masłem, dodaję sól, jajka ,oba cukry, skórkę cytrynową i zaczyn, zagniatam ciasto (dość rzadkie), w razie konieczności lekko podsypuję mąką.
Dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję w prostokąty (długości foremki keksówki).
Na każdy prostokąt wykładam połowę porcji maku, delikatnie rozprowadzam i zwijam.
Końce każdego makowca podwijam pod spód, przekładam do 2 foremek wyłożonych papierem.
Zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Smaruję dokładnie mlekiem i piekę przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.