Makowiec japoński bezglutenowy

makowiec-japonski-bezglutenowy
makowiec-japonski-bezglutenowy
0
(0)

Makowiec japoński bezglutenowy (duża blacha, 30 na 40 cm)

Świąteczny smakołyk – wilgotny i pyszny makowiec z tartymi jabłkami, w wersji bez glutenu.

Składniki:

  • 800 g mielonego maku + do 1,5 szklanki ciepłego mleka do namoczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 320 g drobnego cukru
  • 10 jaj (oddzielnie żółtka i białko)
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego (20 kropli)
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 800 g jabłek, startych na grubej tarce
  • 2,5 pełnej łyżki skrobi kukurydzianej
  • 260 g mąki migdałowej
  • 250 g żurawiny
  • 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g śmietanki 30 lub 36%

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka migdałowa do posypania blachy

Przygotowanie:

Mak zalewam mlekiem, mieszam i odstawiam na 15 minut.

Ubijam masło z cukrem na najwyższych obrotach, aż będzie puszyste.

Miksując dalej dodaję po żółtku.

Potem po łyżce namoczony mak.

Dodaję olejek migdałowy i starte jabłka, miksuję do połączenia.

Na końcu dodaję mąkę migdałową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia, miksuję.

Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, łączę delikatnie łopatką z pozostałą masą.

Dodaję orzechy i żurawinę; mieszam.

Masę wylewam na blachę, wyrównuję.

Piekę ok. 75-80 minut w 180 stopniach C (góra powinna być brązowa i lekko popękana).

Polewa:

Podgrzewam (ale nie zagotowuję) śmietankę, po czym rozpuszczam w niej czekoladę.

Polewę wylewam na wystudzone ciasto, wyrównuję.

Ciasto ubieram bakaliami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

  1. Dzień dobry, Pani Moniko, czy można użyć inną mąkę bezglutenową? Jaką? Mam uczulenie na migdały. Pozdrawiam i dziękuję za super przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry