Makowiec japoński bezglutenowy (duża blacha, 30 na 40 cm)
Świąteczny smakołyk – wilgotny i pyszny makowiec z tartymi jabłkami, w wersji bez glutenu.
Składniki:
- 800 g mielonego maku + do 1,5 szklanki ciepłego mleka do namoczenia
- 250 g miękkiego masła
- 320 g drobnego cukru
- 10 jaj (oddzielnie żółtka i białko)
- 2 łyżeczki olejku migdałowego (20 kropli)
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 800 g jabłek, startych na grubej tarce
- 2,5 pełnej łyżki skrobi kukurydzianej
- 260 g mąki migdałowej
- 250 g żurawiny
- 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g śmietanki 30 lub 36%
Dodatkowo:
- masło do posmarowania blachy
- mąka migdałowa do posypania blachy
Przygotowanie:
Mak zalewam mlekiem, mieszam i odstawiam na 15 minut.
Ubijam masło z cukrem na najwyższych obrotach, aż będzie puszyste.
Miksując dalej dodaję po żółtku.
Potem po łyżce namoczony mak.
Dodaję olejek migdałowy i starte jabłka, miksuję do połączenia.
Na końcu dodaję mąkę migdałową, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia, miksuję.
Oddzielnie ubijam białka na sztywną pianę, łączę delikatnie łopatką z pozostałą masą.
Dodaję orzechy i żurawinę; mieszam.
Masę wylewam na blachę, wyrównuję.
Piekę ok. 75-80 minut w 180 stopniach C (góra powinna być brązowa i lekko popękana).
Polewa:
Podgrzewam (ale nie zagotowuję) śmietankę, po czym rozpuszczam w niej czekoladę.
Polewę wylewam na wystudzone ciasto, wyrównuję.
Ciasto ubieram bakaliami.
3 odpowiedzi
Dzień dobry, Pani Moniko, czy można użyć inną mąkę bezglutenową? Jaką? Mam uczulenie na migdały. Pozdrawiam i dziękuję za super przepisy.
Można zamienić ją na mąkę ryżową. Pozdrawiam!
Super, bardzo dziękuję za podpowiedź!