Makowiec drożdżowy z lukrem

0
(0)

Makowiec drożdżowy z lukrem

Moim makowcom nie pożałowałam maku, bo też takie najbardziej lubię – gdy są wilgotne i pełne smaku. Z braku czasu użyłam gotowej masy, i wiecie – też jest smaczna 🙂

Składniki na 2 makowce:

Zaczyn:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 40 g. masła
  • 1 duże jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 900 – 1100 g. masy makowej (użyłam gotowej)

Lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia
  • mąka do oprószenia formy

 

Przygotowanie:

Mieszam pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru, łyżkę mąki i 3/4 lekko podgrzanej śmietanki.

Przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiewam mąkę z pudrem, dodaję pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn.

Ciasto najpierw mieszam łyżką, a potem wyrabiam dłonią ok. 5 minut.

Odstawiam pod przykryciem na 60 minut, powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, dzielę na 2 części, każdą rozwałkowuję na prostokąt długości dużej keksówki.

Rozsmarowuję masę makową, pozostawiając wolne boki, po czym zwijam jak roladę.

Końcówki makowca podwijam pod spód.

Delikatnie przenoszę tak przygotowane ciasto do keksówek wyłożonych natłuszczonym i oprószonym mąką papierem, powierzchnię ciasta smaruję ciepłym mlekiem.

Blaszki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 45 minut.

Po zupełnym przestudzeniu smaruję makowce lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry