Makowe paluszki z czekoladą

Makowe paluszki z czekoladą
0
(0)

Makowe paluszki z czekoladą

Miałam ochotę na coś słodkiego, na coś z czekoladą… Pobuszowałam po swoich zapasach i znalazłam zapomnianą masę makową 🙂

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 g. masła
  • 2 czubate łyżki gotowej masy makowej (takiej z puszki)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g. czekolady mlecznej

Przygotowanie:

W misce siekam drobno masło z mąką, dodaję pozostałe składniki, wyrabiam ciasto.

Robię z niego wałeczki o średnicy ok. 1 cm i długości ok. 5 cm.

Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut.

Zdejmuję z blachy do ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczam w misce nad parą, zanurzam po kolei paluszki i odkładam na kratkę, aż czekolada zastygnie.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.