0
(0)
Makowe paluszki z czekoladą
Miałam ochotę na coś słodkiego, na coś z czekoladą… Pobuszowałam po swoich zapasach i znalazłam zapomnianą masę makową 🙂
Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 50 g. masła
- 2 czubate łyżki gotowej masy makowej (takiej z puszki)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g. czekolady mlecznej
Przygotowanie:
W misce siekam drobno masło z mąką, dodaję pozostałe składniki, wyrabiam ciasto.
Robię z niego wałeczki o średnicy ok. 1 cm i długości ok. 5 cm.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 25 minut.
Zdejmuję z blachy do ostudzenia.
Czekoladę rozpuszczam w misce nad parą, zanurzam po kolei paluszki i odkładam na kratkę, aż czekolada zastygnie.
Przepis autorski