0
(0)
Makaroniki-sezamki
Ktoś kto lubi sezamki pokocha i te niezwykle delikatne ciasteczka, pełne maleńkich, chrupiących nasionek.
Składniki:
- 2 białka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka białego sezamu
- barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Ubijam białka ze szczyptą soli, gdy piana jest sztywna stopniowo dodaję cukier i mąkę.
Dodaję uprażony wcześniej na suchej patelni sezam.
Powstałą masę ewentualnie dzielę na części i barwię na równe kolory.
Wykładam łyżeczką porcje na blachy wyłożone papierem (zostawiam spore odstępy) i pozwalam się ciasteczkom rozpłynąć.
Piekę w temperaturze 120-130 stopni ok. 20-25 minut.
Przepis autorski