Lody waniliowe z dynią
Ręka do góry – kto lubił w dzieciństwie to pyszne zagęszczone mleko w tubkach ? Było wprost uzależniające, słodkie tak, że język drętwiał od słodyczy…
Moje lody waniliowe z dynią mają prawie ten sam smak. Trochę mniej słodkie, intensywnie waniliowe. Są bardzo łatwe do zrobienia w domu i nie wymagają maszynki.
Składniki:
- duża puszka słodzonego mleka zagęszczonego (użyłam z Gostynia, 530 g)
- 1 szklanka mleka 0,5%
- 0,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
- 2 laski wanilii
- 3 łyżki musu z pieczonej dyni
Przygotowanie:
Zagęszczone mleko przekładam do rondelka, dodaję zwykłe mleko i wodę.
Laski wanilii przecinam na pół, nożem wyskrobuję ziarenka i wszystko dodaję do mleka (ziarenka i to co zostało).
Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania, chwilę gotuję, po czym odstawiam do ostudzenia.
Wyjmuję laski wanilii, dodaję mus z dyni i miksuję wszystko na gładką masę.
Gotową masę przelewam do pojemnika, przykrywam i wstawiam najlepiej na całą noc do zamrażalnika.
Gotowe lody są dość twarde, dlatego trzeba je wyjąc na 10-15 minut przed podaniem.
Przepis autorski.