Lody waniliowe z dynią

Lody waniliowe z dynią
0
(0)

Lody waniliowe z dynią

Ręka do góry – kto lubił w dzieciństwie to pyszne zagęszczone mleko w tubkach ? Było wprost uzależniające, słodkie tak, że język drętwiał od słodyczy…
Moje lody waniliowe z dynią mają prawie ten sam smak. Trochę mniej słodkie, intensywnie waniliowe. Są bardzo łatwe do zrobienia w domu i nie wymagają maszynki.

Składniki:

  • duża puszka słodzonego mleka zagęszczonego (użyłam z Gostynia, 530 g)
  • 1 szklanka mleka 0,5%
  • 0,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki musu z pieczonej dyni

Przygotowanie:

Zagęszczone mleko przekładam do rondelka, dodaję zwykłe mleko i wodę.

Laski wanilii przecinam na pół, nożem wyskrobuję ziarenka i wszystko dodaję do mleka (ziarenka i to co zostało).

Podgrzewam na wolnym ogniu do zagotowania, chwilę gotuję, po czym odstawiam do ostudzenia.

Wyjmuję laski wanilii, dodaję mus z dyni i miksuję wszystko na gładką masę.

Gotową masę przelewam do pojemnika, przykrywam i wstawiam najlepiej na całą noc do zamrażalnika.

Gotowe lody są dość twarde, dlatego trzeba je wyjąc na 10-15 minut przed podaniem.

Przepis autorski.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.