Lizaki bezowe
Lizaki bezowe są łatwe do przygotowania, a sprawiają wiele frajdy dzieciom. Można je również wykorzystać jako słodką ozdobę ciasta lub tortu; z kolei po zapakowaniu mogą być pomysłowym podarkiem.
Lizaki bezowe mogą być różnej wielkości – z doświadczenia wiem, że najlepiej sprawdzają się takie o średnicy 5-10 cm. Większe mogą się łatwo połamać. Jako patyczki mogą posłużyć różnokolorowe, papierowe słomki.
Składniki (10-20 lizaków w zależności od wielkości):
- 300 g białka w temperaturze pokojowej
- 600 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze, u mnie: różowy, niebieski i żółty
Do ozdobienia:
- cukrowe posypki
Dodatkowo:
- duży worek cukierniczy z tylką (lepiej się sprawdzi taka z dużym otworem) w kształcie gwiazdki lub róży
- papierowe słomki
Przygotowanie:
Białko wlewam do misy miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana zacznie gęstnieć, dodaję po 1-2 łyżki cukier puder – aż do jego wykorzystania.
Ubita piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca.
Wtedy dodaję sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez 2-3 minuty.
Formowanie lizaków:
Ubitą pianę dzielę na 3 części (jedna część zostaje w misie miksera, dwie przekładam do innych naczyń).
Teraz warto włożyć cienkie rękawiczki silikonowe 🙂
Do każdej części dodaję niewielką ilość barwnika i dokładnie mieszam – do uzyskania pastelowych, delikatnych kolorów.
Do worka z tylką nakładam naprzemiennie po czubatej łyżce bezy każdego koloru (no. różowy, żółty, niebieski, różowy, żółty, niebieski…. Kolejność nakładanych kolorów będzie decydowała o ostatecznym kolorze lizaków, bo np. gdy po żółtym nakładany będzie niebieski, w trakcie wyciskania powstanie na ich granicy kolor zielony; gdy niebieski będzie po różowym, może wyjść delikatny fiolet)
Wyciskam lizaki – na blachę wyłożoną papierem – od środka lizaka na zewnątrz. Grubość wyciskanej masy powinna wynosić minimum 1 cm. Średnica każdego lizaka powinna być między 5 a 10 cm.
Gdy kółka z bezy są już wyciśnięte, z boku każdego ostrożnie wciskam słomkę papierową. Jeśli lizaki nie są duże, można użyć połowy słomki.
Tak przygotowane lizaki posypuję cukrowymi ozdobami.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni C, bez termoobiegu. Piekarnik powinien być uchylony (można sobie pomóc np. drewnianą łyżką, wkładając ją miedzy drzwiczki a piekarnik.
Lizaki powinny suszyć się 4-5 godzin.
Polecam także przepis na Kolorowe mini bezy
Jedna odpowiedź
Piękne, humor poprawia się od samego patrzenia ?