Lizaki bezowe

Lizaki bezowe
0
(0)

Lizaki bezowe

Lizaki bezowe są łatwe do przygotowania, a sprawiają wiele frajdy dzieciom. Można je również wykorzystać jako słodką ozdobę ciasta lub tortu; z kolei po zapakowaniu mogą być pomysłowym podarkiem.

Lizaki bezowe mogą być różnej wielkości – z doświadczenia wiem, że najlepiej sprawdzają się takie o średnicy 5-10 cm. Większe mogą się łatwo połamać. Jako patyczki mogą posłużyć różnokolorowe, papierowe słomki.

Składniki (10-20 lizaków w zależności od wielkości):

  • 300 g białka w temperaturze pokojowej
  • 600 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, u mnie: różowy, niebieski i żółty

Do ozdobienia:

  • cukrowe posypki

Dodatkowo:

  • duży worek cukierniczy z tylką (lepiej się sprawdzi taka z dużym otworem) w kształcie gwiazdki lub róży
  • papierowe słomki

Przygotowanie:

Białko wlewam do misy miksera i zaczynam ubijać, a gdy piana zacznie gęstnieć, dodaję po 1-2 łyżki cukier puder – aż do jego wykorzystania.

Ubita piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca.

Wtedy dodaję sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez 2-3 minuty.

Formowanie lizaków:

Ubitą pianę dzielę na 3 części (jedna część zostaje w misie miksera, dwie przekładam do innych naczyń).

Teraz warto włożyć cienkie rękawiczki silikonowe 🙂

Do każdej części dodaję niewielką ilość barwnika i dokładnie mieszam – do uzyskania pastelowych, delikatnych kolorów.

Do worka z tylką nakładam naprzemiennie po czubatej łyżce bezy każdego koloru (no. różowy, żółty, niebieski, różowy, żółty, niebieski…. Kolejność nakładanych kolorów będzie decydowała o ostatecznym kolorze lizaków, bo np. gdy po żółtym nakładany będzie niebieski, w trakcie wyciskania powstanie na ich granicy kolor zielony; gdy niebieski będzie po różowym, może wyjść delikatny fiolet)

Wyciskam lizaki – na blachę wyłożoną papierem – od środka lizaka na zewnątrz. Grubość wyciskanej masy powinna wynosić minimum 1 cm. Średnica każdego lizaka powinna być między 5 a 10 cm.

Gdy kółka z bezy są już wyciśnięte, z boku każdego ostrożnie wciskam słomkę papierową. Jeśli lizaki nie są duże, można użyć połowy słomki.

Tak przygotowane lizaki posypuję cukrowymi ozdobami.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 75-80 stopni C, bez termoobiegu. Piekarnik powinien być uchylony (można sobie pomóc np. drewnianą łyżką, wkładając ją miedzy drzwiczki a piekarnik.

Lizaki powinny suszyć się 4-5 godzin.

Polecam także przepis na Kolorowe mini bezy

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.